Program


Martin György utolsó szavai
2

Martin György utolsó szavai

A darab egyedi témájához ezúttal kísérleti, dokumentarista megközelítést választott, melynek hagyományaink mellett meghatározó eleme a szöveg és a realista, indusztriális díszlet.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: március 17. vasárnap, 19:00

Martin György utolsó szavai

Mágikus térben elevenedik meg egy tudományág születése. A tudományé, amely megváltoztatta a színpadi néptáncot, lehetővé téve, hogy a városi beatzenén felnőtt, trapézfarmeros nemzedék is megismerje a falu táncát. A tudósok és a művészek is az általuk megfigyelt valóság bemutatásának lehetőségeit keresik. Az igazságot. Míg a művészet az érzelmeinkhez szól, a tudomány az értelemhez. Martin György kutatásai és megállapításai nélkül lehetetlen lenne értelmezni, mi is az, amit ma néptáncnak hívunk.

A pozsonyi Ifjú Szivek Táncszínház már a kétezres években is a tudomány és művészet kapcsolódási pontjait kereste (Felföldi levelek, Tánc húros hangszerekre). Az együttes munkáiban kitüntetett figyelmet kap a Szlovákiában élő magyarok hagyományos tánc- és zenekultúrájának színpadi megformálása, közép-európai kontextusban, társadalmi értékként bemutatva. Nemzetközileg sikeres előadásaikban (Hontalanítás, Finetuning, Barbaro) is tetten érhető Hégli Dusan alkotói elkötelezettsége a művészet, a tudomány, a színház és a néptánc iránt. A darab egyedi témájához ezúttal kísérleti, dokumentarista megközelítést választott, melynek hagyományaink mellett meghatározó eleme a szöveg és a realista, indusztriális díszlet. Az előadás Borbély Jolán tanácsai és ösztönzése, Éri Péter és Sebők Géza segítsége nélkül nem készülhetett volna el. A budapesti bemutató az első abban az előadássorozatban, amely március 26-án a Kolozsvári Magyar Operában, majd Pozsonyban és Brüsszelben folytatódik.

Közreműködők:
tánc: Gyenes Barbara - Hrapka Zsófia - Makó Tamara - Sebő Veronika - Varsányi Ágnes - Vermes Anna - Bacsa Norbert Sándor - Botló Ákos - Brusznyai Erik - Fekete Gergely - Kovács András - Lantos András
zenészek: Hegedűs Máté - Hegedűs Gergely Dávid - Király Miklós - Király Tamás - Kuti Sándor
ének: Vermes Anna

Vendégek:
Éri Katalin, Éri Márton

Alkotók:
koncepció, díszlet, koreográfia: Hégli Dusan
zene: Hegedűs Máté, Hegedűs Gergely Dávid, Muzsikás Együttes
zenei szerkesztés: Hegedűs Máté, Hégli Dusan, Király Miklós
szakmai tanácsadók: Borbély Jolán, Éri Péter
művészeti munkatársak: Bíró Kriszta - Botló Ákos - Hégli Bence - Varsányi Ágnes - Varsányi Zsófi
rendező: Hégli Dusan

Rendező: Ifjú Szivek Táncszínház

Ajánlatunk


A legnagyobb slágerek Geszti Péter (és bolygónk) meghatározó korszakaiból, Rap+Az, zene+stand up, vidám időutazás, meglepő fordulatok, korszakos vendégek, és egyedülálló AI látványosság!

zenés családi roadmovie 10-től 100 éves korig

zenés színmű a sorsdöntésről

Ajánló


Az a zenekar, amelyet Kobayashi Ken-Ichiro életében először vezényelt szülőhazája határain kívül, az a budapesti MÁV Szimfonikus Zenekar volt. 2024.…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!