Babits Mihály Kulturális Központ

Babits Mihály Kulturális Központ

A Babits Mihály Kulturális Központ Szekszárd Megyei Jogú Város legnagyobb kulturális intézménye, közművelődési, közösségi színtere.

Az intézmény 1970 április 2-án nyitotta meg kapuit Tolna megye székhelyén, Szekszárdon, a művelődni és szórakozni vágyó közönség számára.A sok év alatt a társadalmi környezet változásaira folyamatosan reagálva, szakmai megújulási törekvéseket és a mindenkori fenntartói szándékot is figyelembe véve igen sokat változott funkciójában, hatókörében és elnevezésében egyaránt. Időközben átvette a megszűnt Gyermekek Háza feladatkörét, bővült a Tourinform Irodával, a Panoráma Mozival, majd 2005 januárjában a Művészetek Házával egyesült.

Alapfeladatai:

a tárgyi és szellemi kultúra értékeinek létrehozása, megőrzése, közvetítése; kulturális műsorok, rendezvények, szakmai konferenciák, kiállítások szervezése közművelődési intézmények, közösségi színterek működtetése befogadó színházi tevékenység a helyi lakosság polgári szerveződésének elősegítése; az életminőség és közérzet javítása; az általános és szakműveltség terjesztése, ízlésformálás, tudásátadás; a helyi lakosság szociális és mentális helyzetének javítása; oktatási kiegészítő, segítő programok, tehetséggondozás komplex támogatása ifjúsági információs és szolgáltató tevékenység; művelődési helyzetek, lehetőségek és formák szervezése a felnövekvő, illetve a felnőtt nemzedék számára egyaránt;

o   ismeretterjesztő előadások, fórumok, népfőiskolák szervezése

o   művészeti alkotóműhelyek, amatőr együttesek működtetése

o   szakkörök, klubok, közhasznú tanfolyamok működtetése

egyéb közösségi, társadalmi tevékenység

o   városi és állami ünnepek koordinálása

o   családi ünnepek szervezése

a hazai és nemzetközi filmkultúra közvetítése a város és a térség számára.

E feladatok mind teljesebb megoldása érdekében az intézmény folyamatosan a következő művelődési formákat kínálja:

Színház: gyermek-, ifjúsági- és felnőtt bérletsorozatok, bérletszünetes előadások; Kamara-, nagyzenekari-, komoly- és könnyűzenei koncertek; Kiállítások; Irodalmi estek, pódium előadások; Gyermek- és ifjúsági műsorok, gyermekprogramok; Fesztiválok, tanfolyamok, művészeti csoportok, klubok, szakkörök; Természet- és környezetvédelmi rendezvények, akciók; Kulturális szolgáltatások: helybiztosítás, szervezés, lebonyolítás, művészeti csoportok kiajánlása, jegyforgalmazás.

A Babits Mihály Művelődési Ház és Művészetek Háza  infrastrukturális megújulását a TIOP 1.2.1. –AGÓRA program pályázati támogatásnak és a fenntartó városunk áldozatvállalásának köszönhetjük.

Az AGORA Program lényege:

Az Agora a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében kiírt beruházási program, amelynek célja az egyes térségek közötti kulturális, infrastrukturális fejlettségbeli különbségek mérséklése, a meglévő közoktatási és közművelődési rendszerek összekapcsolása.

Egyszerűbben megfogalmazva a fenti tudományos meghatározást az Agora – hasonlóan a nevét adó görög hagyományokhoz – találkozási pont ismerősök és ismeretlenek számára. Az Agora olyan hely, ahol lehet beszélgetni, játszani, tanulni, szórakozni, mindeközben enni-inni, de mégsem a mai modern értelemben vett pláza. Az Agora egy szép, 21. századi színvonalú hely (épület), ahová érdemes bemenni, mert odabenn jól telik az idő családdal, barátokkal, ismerősökkel, de nem vásárlással.

Létrejött a térségben egyedülálló multifunkcionális közösségi intézmény. Megteremtődtek a komplex infrastrukturális feltételei a magas szintű szociokulturális szolgáltatások nyújtásának.

A Babitsban a kezdetek óta erős, lendületes civil közösségi élet folyik a művészeti élet mellett számos más területen is. Az erős alapokon nyugvó együttműködési formákat a városi támogatás mellett, saját lehetőségeinkkel továbbra is ápolni és folyamatosan fejleszteni szeretnénk.

A társadalomfejlesztő szerepen belül nagyon fontos a formális oktatási rendszerekkel való együttműködés. Az elmúlt három évben sikeres TÁMOP pályázatainknak köszönhetően, mely a gyermek és ifjúsági korosztály célozta, elmélyítettük ezt a munkát. Az új tereink átvételével megkezdődhet az oktatási rendszerek és a kulturális infrastruktúra egymást támogató folyamatainak a kiépítése a városban, az agglomerációs körzetben és a térségben. A kialakított kis-és középcsoportos foglalkozások fogadására alkalmas modern tereink helyszínei lesznek az informális és formális felnőtt tanulási folyamatainknak is.

A közösségi és művelődési szolgáltatásaink mellett a kulturális élmények nyújtására alkalmas 21. századi korszerű színházterem, rendezvényterem és mozi terem jött létre. A közönség, a betérők számára nyitott, a nap bármely szakában látogatható kényelmes, fedett városi tereink állnak rendelkezésre, amelyet a 40 fős Agóra Étterem és Kávézó tesz vonzóbbá.

A programjaink összeállításánál már bátran válogathatunk a legkorszerűbb technikai megoldásokat igénylő színházi előadások, koncertek táncszínházak közül, amelyekről sajnos korábban le kellett mondanunk.

Nagy örömmel és büszkén vettük birtokba Szekszárd város Agóráját, a Babits Mihály Kulturális Központot, benne a Művészetek Házát és a két épületet összekötő gyönyörű teret.

Tovább 7100 Szekszárd, Szent István tér 10.

38 esemény


Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!