Program


Vár-szerenád

Vár-szerenád

Hangversenyünkkel a XVIII. századi kastélymuzsika ínyenc birodalmába invitáljuk Önöket, e gazdag repertoár legjavából nyújtva ízelítőt.
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. augusztus 24. csütörtök, 18:00

Műsor:
Bach: I. brandenburgi verseny
Bach: III. brandenburgi verseny
Haydn: VIII. (G-dúr) (Az este) szimfónia

Vezényel:  Dubóczky Gergely

Johann Sebastian Bach zenekari alkotásainak csúcsát a Brandenburgi versenyek sorozata jelenti: a féltucatnyi darab a legváltozatosabb apparátusú, szín- és stílusvilágú tételekkel gyarapítja a barokk concerto-irodalmat. A nyitó versenymű leleményes kombinációkra alkalmas fúvóskart szerepeltet a
vonósapparátus mellett. Második tétele Itália kék egét is elénk varázsolja, csöppnyi melankóliával meghintve, majd a záró Menuetto a lengyel tánc (polacca) méltóságteljes ütemeit is becsempészi tételepizódjai közé. S hogy a vonóskar önmagában is mennyire sokszínű hangzásvilágra hivatott, jól példázza a III. brandenburgi verseny.

Röviddel azután, hogy Joseph Haydn másodkarmesteri kinevezést kapott az Esterházy-zenekarhoz Kismartonba, megalkotta azóta is általános csodálatot kiváltó „napszak”-szimfóniáit; az 1761 táján írt 6–8. sorszámú, „Reggel”, „Dél” és „Este” címet viselő művek lettek valószínűleg az első, magyar földön
megszületett szimfóniák egyben. A herceg Európa egyik legjobb zenekarát tartotta fönn kastélyában, az odaérkező Haydn pedig három olyan darabot is megkomponált – egységes füzérként –, amely szólistaszerepet biztosított az együttes virtuóz képességű muzsikusai számára, ötvözve azokban a régi
concerto grosso-hagyományokat az új műfaj sajátságaival. A programunkban szereplő, G-dúr alaphangnemű „Este”-szimfónia bejárja a derű és humor különféle tónusait, hogy végül – mint Vivaldi „Nyár”-hegedűversenye is – nagyszabású „vihar”-fináléba torkolljon.

Az est karmestere, Dubóczky Gergely, részben a csembaló mellől irányítja majd együttesünket. A hangversenyen megszólaltatott csembaló az új évezred kezdetén készült, egy XVIII. századi instrumentum pontos másolataként, s így önmagában is megigéző látványt és hangzásélményt nyújtva.

Ajánlatunk


A 60 perces angol nyelvű túrák mindennap háromszor (13:30, 15:00, 16:30) indulnak. Időszakosan olasz, francia, spanyol, német és magyar nyelvű túrák is elérhetőek. Jegyár: 9000 Ft Próbák ideje alatt a nézőtér nem látogatható. Előadások idején az épületlátogatás szünetel.

Megérkezett Pottyondy Edina új estje, a Démonok és hormonok. Terápiás stand up a körülöttünk élő és a bennünk lakó démonokról. Terápia, démonok, hormonok, Pottyondy... Mit érez ha ezeket hallja?

Ajánló


Boris Eifman / ifj. Johann Strauss A PYGMALION-HATÁS Balett két felvonásban

Kukorica Jancsi és Iluska megindító szerelmi története, a csodás, magyar népmesei motívumokban bővelkedő daljáték, mely híven követi az eredeti művet…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!