Program


Tompa Andrea-est / LITERÁRIUM – Kortárs írók a Müpában

Tompa Andrea-est / LITERÁRIUM – Kortárs írók a Müpában

Tompa Andrea legutóbbi, ötödik regénye nemcsak az év egyik legjobb című regénye, de igazi, súlyos nagyregény - és nem a hossza miatt. Erdély történetének megrázó, kevéssé ismert eseményei, emberi sorskérdések, drámák, mély, felkavaró érzések és gondolatok, izgalmas történet: nem véletlen, hogy a könyv hatalmas sikert aratott, s hogy népszerűsége azóta is töretlen.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: február 5. hétfő, 20:00

A Sokszor nem halunk meg tehát nem azért nagyregény, mert hatszáz oldalas, hanem mert felvetései egyetemesek: korántsem csak holokauszt- vagy diktatúraregény, de a valaha volt egyik legszebb mű az örökbefogadásról. Tompa Andrea egyik legfontosabb módszere a szövegben a némaság, az elhallgatás; a Sokszor nem halunk meg a hiányok könyve. A történet szintjén a biológiai szülők hiányáé, a kolozsvári, erdélyi zsidóké, a történelmi igazságosságé. Tompa úgy formálja, úgy hajlítja kedvére a nyelvet, ahogyan a filmesek képi eszközökkel tudják szolgálni a hangulatot, egy fullasztó szituációét például szűk szobákban felvett közelikkel. Tompának mindezt a nyelvvel kell megteremtenie, és csodálatos végigkövetni, mennyire jól sikerül neki: a hiány nemcsak a történetben lesz ott, de a mondatok mögött is, a felszín leírásaiban, ami mögött sosem egyértelműen megválaszolható kérdésként mindig ott a mélység, a meg nem magyarázott tettekben, a szavakkal ki nem fejtett dacban. És az élettel meg nem töltött életekben. Súlyos könyv, beszédes elhallgatásokkal teli, súlyos irodalmi est a Müpa Üvegtermében.

 

Közreműködők:

hegedű: Kézdy Luca

műsorvezető-házigazda: Greff András

Alkotó:

rendező: Harsányi Sulyom László

 

Rendező: Müpa

Ajánlatunk


Különleges koncertre készül Bocskor Bíborka zenekara: a Magashegyi Underground ritkán szokott akusztikus koncerteket adni – az elmúlt évtizedek „csendesülős” hulláma őket valamiért elkerülte. a Városmajori Szabadtéri Színpad ez irányú felkérésének végül a korábbi közös szép emlékek után – kétszer adtak itt szimfonikus koncertet, 2016-ban és 2019-ben – nem tudtak ellenállni.

Ajánló


Párizs a Margitszigetre költözik egy éjszakára! Tomboló zene, repülő fodrok, kalapok és csókok!

Giuseppe Verdi AZ ÁLARCOSBÁL Opera három felvonásban, olasz nyelven, magyar, angol és olasz felirattal

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!