Program


Tokió művészete - Lázár Marianna japanológussal - Filmklub

Tokió művészete - Lázár Marianna japanológussal - Filmklub

2024-ben is folytatódik a művészeti vetítéseinkhez kapcsolódó filmklubunk. Minden hónap utolsó keddi filmjét a téma meghívott szakértőjével vezetjük fel: útmutatót adunk, mire érdemes figyelni, gondolatébresztő kérdéseket vetünk fel és a téma hazai vonatkozásait is felvillantjuk.

Aktuális előadások




Meghívott vendégünkkel ezúttal Dr. Lázár Marianna, a Károli Gáspár Református Egyetem Japanológia Tanszékének egyetemi adjunktusa,segítségével nyerünk betekintést a japán művészet világába. Szó esik majd virágzó korszakokról, az ukiyo-e stílusról, tradícióról és modernitásról, és mindezek kiindulópontjáról, Tokióról. 

Meghívott szakértő: Dr. Lázár Marianna történész, japanológus

Moderátor: Harsányi-Kovács Ágnes művészettörténész

Szakmai beszélgetés: 30 perc 

A beszélgetést követően a Tokió művészete dokumentumfilm kerül vetítésre.

Az oxfordi Ashmolean múzeum jelentékeny időszaki tárlata adta az ötletet, hogy a Tokió művészete című Exhibition on Screen epizódban bemutassuk a 400 éves Tokió hihetetlenül gazdag kultúráját: Hokuszai és Hiroshige finom fametszeteitől kezdve a pop art stílusú plakátokon, a kortárs fotóművészeten, a mangán, a filmművészeten át egészen a napjainkban, az utcán készülő műalkotásokig.

 A dokumentumfilm dobbantóként használta a kiállítást Tokióba repítésünkhöz, ahol felfedezhetjük magunknak a város pezsgő művészeti életét. A megkapóan illusztrált, gazdagon adatolt mozgókép egy olyan metropoliszról készült, mely 400 éves történelme során folyamatosan pusztult-újjáépült, ezáltal a Föld egyik legélettelibb, legizgalmasabb városává vált.

„Tapasztalatom azt mondatja velem, hogy Japán mást gondol a művészetről, másként értelmezi azt, mint mi, jellemzően Nyugat-Európában. A művészi érzék és igény az élet megannyi apró mozzanatában megnyilvánul: ahogy ételeiket készítik, ahogy kertjüket alakítják, ahogy öltözködnek… Jóval szélesebb körben értelmezik, mindenre kiterjesztik a „művészet” fogalmát.” /DAVID BICKERSTAFF/

angol dokumentumfilm, 90 perc, 2023

rendező: David Bickerstaff

Forgalmazó: Pannonia Entertainment

Korhatár: 12 éven aluliaknak nem ajánlott

Ajánló


Magyar nyelven, felirat nélkül A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

A kert a modern festészet fontos témája, ihlető forrása. A londoni Royal Academy of Arts 2016-os kiállítása mintegy 120 remekmű…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!