Program


Szemle / Gyévuska / Miskolci Nemzeti Színház

Szemle / Gyévuska / Miskolci Nemzeti Színház

A történelmi téma kortárs rezonanciája ma sem vesztett aktualitásából. Nemzeti trauma, örökké fájó sebek, kompország. A tragikus történetet Pintér a tőle megszokott elementáris humorral, elevenséggel és empátiával írta meg.

Aktuális előadások1942. április húsz. Horthy Miklós katonái, a Nyolcadik Kinizsi Pál Kerékpáros Lövészezred tagjai búcsúzkodnak szeretteiktől az ezredes feleségének névnapjára rendezett bálon. Egy utolsó tánc, egymásnak feszülő tisztek: a gyűlölködő Halász százados és a kétségbeesett Kovács hadnagy; szerető feleségek és morfiumfüggő arisztokraták együtt isszák a pezsgőt, amelyet a zsidó munkaszolgálatos, Heinz Ármin szolgál fel. Reménytelen szerelem, féltékenység, árulás. Előkerül egy titkos kartoték, egy születési anyakönyvi kivonat, egy kiürült krómnikkel fecskendő. Kirobban a botrány. Von Ziege vezérezredes azonban véget vet a mulatságnak és teljes készültséget rendel el. Irány az orosz front. Ahol már nem csak Kovács hadnagy és Halász százados sorsa pecsételődik meg, hanem az egész második magyar hadseregé.

A Darvas-Pintér szerzőpáros ezúttal a késő romantika leginkább Puccinire emlékeztető elemeit és a kor slágereit elegyítve alakították ki a darab zenei világát.

A történelmi téma kortárs rezonanciája ma sem vesztett aktualitásából. Nemzeti trauma, örökké fájó sebek, kompország. A tragikus történetet Pintér a tőle megszokott elementáris humorral, elevenséggel és empátiával írta meg.

Az előadás hossza 90 perc, szünet nélkül.

ALKOTÓK:
Felkay ezredes: Gáspár Tibor
Halász százados: Harsányi Attila
Kovács hadnagy: Bodoky Márk
Mikó honvéd: Farkas Sándor
Nyíri honvéd: Feczesin Kristóf
Heinz Ármin, munkaszolgálatos: Görög László

Von Ziege vezérezredes: Rózsa Krisztián

Gizella, Felkay felesége: Seres Ildikó
Zsuzsika, Felkay lánya: Czakó Julianna 
Jolánka, Mikó felesége: Czvikker Lilla
Aranka, Nyíri felesége: Rudolf Szonja

Tatjána Stohl, partizánnő: Czakó Julianna
Orosz lányok: Rudolf Szonja, Szilágyi Gabriella, Vajda Éva

Közreműködik: A Miskolci Nemzeti Színház kijelölt zenekara

Díszlettervező: Devich Botond
Jelmeztervező: Szlávik Júlia
Dramaturg: Enyedi Éva
Mozgás: Góbi Rita
Zenei vezető: Nagy Sándor
Zenei konzultáns: Rákai András
Ügyelő: Budai Réka
Súgó: Bíró Klára
Rendezőasszisztens: Fekete Zsolt

Rendező: Ascher Tamás

Az előadásban elhangzó betétdalok szerzői: De Fries Károly, Erdélyi Mihály, Fényes Szabolcs, Füredi (Huzly) Imre, Harmath Imre, Kovách Kálmán, Kulinyi Ernő, Márkus Alfréd, Máté Szabolcs, Mihály István, Pártos Jenő, Polgár Tibor, Rácz Zsigmond, Sándor Jenő, Segesdy László, Széky S. Dénes, Vaszary János, Vincze Zsigmond.

 

A dalok felhasználását az UMPA ügynökség engedélyezte.

Ajánló


A fogantatástól a születésig negyvenkét hét telik el. Ebben az időszakban játszódik darabunk. Hősünk azonban nem egy születendő gyermek vagy…

A musical karakterei napjaink népszerű hazai és nemzetközi sztárjainak reinkarnációi. A darab szereplői olyan rock és pop legendák neveit viselik,…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!