Program


Somló Dávid - Áthallás

Somló Dávid - Áthallás

Az Áthallás a hangokhoz való viszonyunkat állítja főszerepbe: talált és kreált felvételekből, szövegfoszlányokból és minimalista zenei elemekből épít fel egy absztrakt, mégis ismerős környezetet, melyben egy széles érzelmi skálát bejáró, magával ragadó színházi élményt élhetünk át.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. március 21. kedd, 20:00

Somló Dávid - Áthallás // Overheard

scroll down for english version
Észrevetted már, hogy a hangok azért annyira hatásosak, mert nem lehet elbújni előlük? Az Áthallás a hangokhoz való viszonyunkat állítja főszerepbe: talált és kreált felvételekből, szövegfoszlányokból és minimalista zenei elemekből épít fel egy absztrakt, mégis ismerős környezetet, melyben egy széles érzelmi skálát bejáró, magával ragadó színházi élményt élhetünk át. A hétköznapi hangok értelmezését megbolygató előadás korunk fontos kérdéseire rezonál: hogyan viszonyulunk ahhoz, hogy együtt kell élnünk minden körülöttünk megszólaló hanggal, akár akarjuk, akár nem? Mi a hangok forrása, és milyen realitást teremtünk magunknak általuk?
A bekötött szemű résztvevők képzeletét és érzékelését filmszerű dramaturgiával vezető hangfolyam mindenki számára más belső narratívát ajánl. Az előadás immerzív tér- és hangélményét meghatározza, hogy a hallgatóság nem a nézőtéren, hanem a hangszórókkal körülvett színpadon foglal helyet.
“A ‘kvantum-hallgatás’ az egynél több valóság egyidejű hallgatása. A lehető legkisebb érzékelhető változást hallgatni – érzékelés az új határterületén.(...)Amikor valaki egy pontra fókuszál és megváltoztatja azt a pontot csak azáltal, hogy hallgatja.” — Pauline Oliveros Somló Dávid egy Budapesten élő interdiszciplináris alkotó/zenész. Az elmúlt években olyan interaktív hangalapú performanszokat készített, amelyek mobil hangforrások segítségével emelik ki a tér, a test és a hang kapcsolatát és egy, a befogadót átölelő előadói teret teremtenek. Vass Imrével közös ‘IITTHHOONN’ című előadásuk Halász Péter-díjat kapott, ‘Drift’ című köztéri koreográfiáját pedig Lábán Rudolf-díjra jelölték. Előadásaival nemcsak Európa-szerte, de Brazíliában is találkozhatott a közönség többek között a Prague Quadriennale (CZ), a FIME Sao Paolo (BR), a CROSS Awards (IT), a Festival d’Avignon (FR), az Audiograft Festival (UK), a Montag Modus (GER) és az Placcc Fesztivál (HU) keretében.

Az előadás előtt, a minél teljesebb hangélmény érdekében, a nézőknek szemmaszkokat osztunk ki, és a viselésükre kérjük őket.

Stáb:
Hang, rendező: Somló Dávid
Alkotótársak: Ivan Mijacevic, Vass Imre
Dramaturg: Szabó-Székely Ármin
Produkciós vezető: Trifonov Dóra

Támogatók: Trafó, Nemzeti Kulturális Alap, Visegrad Fund, X10 Theatre, Cross Attic, Sín Művészeti Központ, Placcc Fesztivál

Külön Köszönet: Amper, Bárány Dániel – Tulipán Máté (Tunelkatz), Yvon, ‘Myoken’ Bec, Petr Dlouhý,
Freesound Community, Jónás Vera, Kelemen Márta, David Lynch, Salomé Mooij, Szabó Veronika


Have you noticed that the reason sounds are so effective is that there’s no way of hiding from them?
‘Overheard’ explores our relationship with sounds. It builds an abstract, yet familiar environment that slowly unfolds on the senses by combining elements of found and staged recordings, overheard conversations and minimalist musical pieces. A cinematic dramaturgy of various sounds guides the attention and imagination of the audience, who are seated blindfolded on a
stage surrounded by speakers.
By highlighting the mysteries of the sounds of our everyday life, the piece resonates with important questions of our time: how do we relate to the fact that we inevitably hear everything that surrounds us, regardless of whether we want to or not? Where do all these sounds come from, and how do they shape our image of reality?
“Quantum listening is listening to more than one reality simultaneously. Listening for the least differences possible to perceive – perception at the edge of the new. (...) One focuses to a point and changes that point by listening.” Pauline Oliveros – Quantum listening David Somló is an award-winning Hungarian interdisciplinary artist working with sound, space and interactions. In his artistic practice he is interested in those human interactions that are small but significant, as well as the exploration of audience perception, utilizing both time and performance spaces. He composes situations.
His work has been performed at international festivals in Europe and South America, including Prague Quadriennale (CZ), Festival d’Avignon (FR), FIME Sao Paolo (BR), CROSS Awards (IT), Audiograft Festival (UK), Montag Modus (GER) and Placcc Festival (HU).

Ajánlatunk


A Budafoki Dohnányi Zenekar jótékonysági koncertet ad a közel 30 éve működő Tüdőgyógyászatért Alapítvány javára, amely az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet támogatására jött létre. Az intézet az ország elismert tüdőgyógyászati centruma, elévülhetetlen érdemei vannak a légzőszervi betegségek megelőzésében, gyógyításában, valamint az ehhez köthető kutatásokban és oktatásban is. Az Alapítvány hozzájárul az intézetben zajló kiemelkedő szakmai munka minőségének támogatásához, valamint a munkahelyi környezet és feltételek fejlesztéséhez.

A koncert minden korosztály számára izgalmas élményt ígér!

Ajánló


Richard Wagner PARSIFAL Színpadszentelő ünnepi játék három felvonásban, német nyelven, magyar angol és német felirattal

Frank Wildhorn musicalje és Homonnay Zsolt rendezése a nő örök, csábító szenvedélyességét, a férfi és a nő ösztönös és csillapíthatatlan…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!