Program


Sinfonia concertante Ferencsik/1
3

Sinfonia concertante Ferencsik/1

Vashegyi György a hazai historikus előadópraxis meghatározó alakja, a két szólista, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a magyar vonóstársadalom ünnepelt művész-személyiségei.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. október 11. szerda, 19:30

SINFONIA CONCERTANTE

Műsor:
WOLFGANG AMADEUS MOZART: Idomeneo – nyitány, K. 366
JOSEPH HAYDN: D-dúr szimfónia, Hob. I:70
WOLFGANG AMADEUS MOZART: Esz-dúr sinfonia concertante, K. 364
***
MICHAEL HAYDN: Esz-dúr szimfónia, MH 340
WOLFGANG AMADEUS MOZART: Esz-dúr szimfónia, K. 543

Kelemen Barnabás hegedű
Kokas Katalin brácsa
Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Vashegyi György

A Ferencsik bérlet bécsi klasszikus repertoárja zenei „alakformáló menü”, hiszen Haydn és Mozart műveit a Nemzeti Filharmonikus Zenekar a szokott szimfonikus létszámnál karcsúbb felállásban szólaltatja meg, s ez mozgékonyabb játékot és áttetszőbb hangzást eredményez. A négy hangverseny mindegyike Mozart egy-egy kései szimfóniájával fejeződik be. A nyitóest karmestere, Vashegyi György a hazai historikus előadópraxis meghatározó alakja, a két szólista, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a magyar vonóstársadalom ünnepelt művész-személyiségei.

A bérlet első koncertjén Mozart mellett nemcsak Joseph Haydn jut szóhoz, hanem a zeneszerző öt évvel fiatalabb öccse, a szintén kiváló komponistaként számon tartott Michael is, aki Mozarthoz hasonlóan Salzburgban teljesített szolgálatot, és akit Wolfgang Amadeus szintén nagyra tartott, bizonyos műveit mintának tekintve. Ilyen előkép volt számára a kései, „nagy” Esz-dúr szimfónia nyitótételéhez a most felhangzó, szintén Esz-dúrban írt Michael Haydn-szimfónia első tétele. Hasonlóképpen Esz-dúr hangnemű Mozart életművének egyik gyöngyszeme, a szólóhangszerként hegedűt és brácsát foglalkoztató, megejtő szépségű sinfonia concertante is. Megszólal még a műsor élén az Idomeneo című Mozart-opera nyitánya, valamint Joseph Haydn D-dúr hangnemű 70. szimfóniája, amelyet 1779 decemberében mutattak be Eszterházán. Vashegyi György az elmúlt három évtized során hatalmas tapasztalatot szerzett Haydn és Mozart zenekari és oratorikus műveinek, valamint operáinak betanításában, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin hallatlanul sokszínű szólista- és kamaramuzsikusi tevékenysége pedig a zeneirodalom szinte minden korszakára kiterjed, a barokktól a 21. század zenéjéig.

Ajánlatunk


zenés party két részben

A művész pályafutásának 30 éves évfordulóját ünnepli idén és a jubileumi turnéja keretében dupla koncertet ad Budapesten!

A Vízkereszt viharos tengerrel, hajótöréssel, gyásszal kezdődik, és három házassággal ér véget. A kettő között viharos szerelmek ütköznek, egy részük csaknem hajótöréssel végződik.

Ajánló


..Némi EU-s támogatosítás, színház a záhníszben. Görbetükörerdő, disznógömb, telefonfül. Pár művészi vénával megáldott vendégmunkás, plusz egy talicska aprómajom. Vagyis lidérc.…

Richard Wagner PARSIFAL Színpadszentelő ünnepi játék három felvonásban, német nyelven, magyar angol és német felirattal

Nagy siker Európában: Norvégiától Olaszországig, Portugáliától Bulgáriáig, a nagy szimfonikus zenekar, a Lords of the Sound végre Magyarországra érkezik a…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!