Program


Nagyzenekari koncert: Finzi, Brahms, Berlioz
3

Nagyzenekari koncert: Finzi, Brahms, Berlioz

Vilde Frang és Truls Mørk egy produkcióban, Gerald Finzi először a BFZ műsorán – izgalmas és változatos koncerttel tér vissza a zenekar élére Mark Elder karmester.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2019. december 15. vasárnap, 15:30

Vilde Frang (hegedű), Truls Mørk (cselló) • Vezényel: Mark Elder

Műsor:

Gerald Finzi: Levélhullás, Op. 20
Johannes Brahms: a-moll kettősverseny hegedűre és csellóra, Op. 102
Hector Berlioz: Fantasztikus szimfónia, Op. 14


Vilde Frang és Truls Mørk egy produkcióban, Gerald Finzi először a BFZ műsorán – izgalmas és változatos koncerttel tér vissza a zenekar élére Mark Elder karmester.

A Magyarországon alig játszott brit szerző, az elsősorban kórusműveiről ismert Gerald Finzi Levélhullás című darabja először szólal meg itthon. A mindkét világháborút átélő, a város zajától vidékre, az almatermesztésbe menekülő Finzi elégiájában megjelenik az egész életműre jellemző átfogó szomorúság, a komor líra és a pasztorális nyugalom is. A Levélhullás egy kamaraszimfónia részének készült, végül azonban önálló zongoraduóként, később szimfonikus darabként nyerte el végleges formáját.

„Az a mulatságos ötletem támadt, hogy versenyművet írjak hegedűre és csellóra” – írta Clara Schumann­nak Brahms. A kettősverseny célja az volt, hogy megbékítse haragban lévő régi jó barátját, a hegedűvirtuóz Joachim Józsefet. A darab, melyben a csellószólam Brahmsot, a hegedűszólam Joachimot szimbolizálja, elérte a kívánt hatást. Az egymással társalgó két szereplő a műben és az életben egyaránt közös hangra talált. Ezúttal két norvég szólista lép színpadra: a „teljességgel elbűvölő” Vilde Frang és Truls Mørk, aki a The Strad szerint „az első hangtól az utolsóig lenyűgözi a közönséget”.

A manchesteri Hallé Zenekar zeneigazgatója, a brit Mark Elder, aki saját vezénylési stílusát erős öniróniával egyszerűen „izzadósnak” titulálja, a koncert második felében valóban izzasztó feladatot vállal. Berlioz öttételes Fantasztikus szimfóniája a romantika első sikeres válasza Beethoven szimfóniáira. A terjedelmes programmal ellátott művet Berlioz saját szerelmi kudarca ihlette; az imádott nőt egy vezérmotívum szimbolizálja, amely más ­más alakban valamennyi tételben feltűnik.

Ajánló


A Budafoki Dohnányi Zenekar jótékonysági koncertet ad a közel 30 éve működő Tüdőgyógyászatért Alapítvány javára, amely az Országos Korányi Pulmonológiai…

Budapest, 2024. október 10. – A Piero Barone, Ignazio Boschetto és Gianluca Ginoble alkotta világhírű olasz pop-opera trió, az IL…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!