Program


Levél a föld alól - in memoriam Hervay Gizella (verses est)

Levél a föld alól - in memoriam Hervay Gizella (verses est)

A Levél a föld alól misztérium, Hervay Gizella verseiből készült. A szatmárcsekei temetőből ismert, csónak formájú fejfa körül játszódik. Három jelentés préselődik egymásra. Jézus Golgotája, a magyar történelem tragikuma és a költőnő életének drámája.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. december 15. péntek, 19:00

Szamosvári Gyöngyvér és Papp Annamária, a Térszínház művészei megidézik Hervay Gizellát, a költőt, mert hisszük,  hogy otthonra lelnek itt, a Duna-Tisza tájékán. A magyar népdalokkal és vallásos énekekkel, gardon kísérettel elmondott szövegek Bucz Hunor rendezésében táltos imaként, táltos átokként, táltos utazásként szólnak mindnyájunkhoz.

Hervay Gizella, költő.  Makón született 1934. október 10-én, elhunyt 1982. július 2-án Budapesten. 1945-től 1975-ig a Partiumban és Erdélyben, illetve Bukarestben élt.Válása után egyedül nem győzi a küszködést, és 1976-ban Magyarországra menekül a romániai zaklatások, fenyegetések elől, de itt sem lel hazára. Fiának tragikus halála és a magyar kivetettség felőrli életét, mégis táltosokat igéző, nem földi erővel megírja a sors által rábízott verseket. Utolsó kötetét nyomdába adja, de már nem várja meg a megjelenést. Életműve kikerülhetetlen, költői testamentuma mértéket ad mindnyájunknak, még akkor is, ha irodalmi közéletünk alig vesz róla tudomást. A Lódenkabát Kelete Európa szegén verses kötete készültekor gyakran találkozhattunk vele. Szerette a Térszínház előadásait, szerette ünnepeinket, és sok kedves népdalt tanított meg nekünk. Ciklusról, ciklusra követhettük munkáját, együtt örültünk vele a nyomdába adás napján és a könyv borítójának láttán. mert Deim Pál alkotásának szimbolikus ereje a versek drámaiságában fogant. Nem tudtuk még, hogy utolsó kötete lesz ez, és Hervay Gizella végakarata teljesül benne.

Ajánlatunk


Az Őrült Nők Ketrece egy olyan hely, ahol mindenki az lehet, aki. Vagy épp az, aki lenni akar. De ha muszáj másnak mutatnod magad, mint aki vagy? Hit, remény, szeretet, munka, család, haza, tegnap, ma, holnap, én, te – és ketten együtt.

Közel két évszázada ad reményt és erőt „e rút világban” Liliomfi és Mariska minden ukázt felülíró szerelme, Szellemfi játékkedve és a teátristák fantáziája.

Ajánló


A színpadon 22 Re-Production táncművész, a mikrofonoknál 5 kiváló musicalszínész, a mese erősítésére 21 szenzációs Omega-sláger! Főbb szerepekben: Szabó Máté,…

musical Az előadást angol felirattal játsszuk.

A Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója először rendez operettet, méghozzá a világ leghíresebbjét!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!