Program


Közös ég alatt - Egy színpadon a néptánc ifjú tehetségei és a Magyar Állami Népi Együttes

Közös ég alatt - Egy színpadon a néptánc ifjú tehetségei és a Magyar Állami Népi Együttes

A Hagyományok Háza és az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület hagyományteremtő szándékkal egy új programsorozatot indított múlt év őszén 'Közös ég alatt' címmel, ahol egy színpadon mutatkoznak be a néptánc ifjú tehetségei és a Magyar Állami Népi Együttes táncos szólistái.  több

Aktuális előadások



A Hagyományok Háza és az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület hagyományteremtő szándékkal egy új programsorozatot indított múlt év őszén 'Közös ég alatt' címmel, ahol egy színpadon mutatkoznak be a néptánc ifjú tehetségei és a Magyar Állami Népi Együttes táncos szólistái.
A harmadik alkalmon is kiemelkedő vendégeket invitáltunk reprezentatív előadásunkban a Hagyományok Háza színpadára. Ezúttal a Budapest környékén működő együttesek közül is kiemelkedő, országosan is minden szinten elismerésre méltó Százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes Független Színház, Pesovár Ferenc AMI fiatal tehetségeit láthatjuk egy előadásban a 2025-ben Szarvason a Gyermek Néptáncosok Szólótánc versenyének döntőjében díjazott szólistákkal és Magyarország kiemelkedő hivatásos táncművészeivel.

Közreműködik:
Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara
Együttesvezető: Mihályi Gábor
Főigazgató-helyettes, művészeti vezető: Pál István Szalonna

Magyarok Öröksége Alapítvány, Forrás Néptáncegyüttes Független Színház, Pesovár Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola
Az együttes alapítója és azóta az együttes-és művészeti igazgatója: Szigetvári József

A Csokonai-díjas Forrás Néptáncegyüttes 1984-ben alakult meg Érden a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban; tagjai az ott tanuló diákok voltak. 1985 ősze óta működik Százhalombattán, ahol az éppen felépült művelődési központ adott otthont a csoportnak. Az eltelt évek alatt meghatározó része lett a százhalombattai kulturális életnek. Működésével új hagyományok teremtődtek. Meghonosodott és népszerűvé vált a népművészet. Sajátos közösség alakult ki az együttes körül, amely kör folyamatosan bővül a táncosokhoz kötődő rendezvények által, ilyenek pl. a Summerfest, a Forrás Bál, a százhalombattai kultúráért rendezvénysorozat, a forrásos műsorok, stb. Az együttes működésére jellemző a folyamatos útkeresés, az állandó megújulás, a változás lehetőségeinek felkutatása. Az első százhalombattai esztendőben 120-an táncoltak 3 különböző csoportban. 1987-től az együttes kezdeményezésére egyre több helyi általános iskolában vezették be az órarend szerinti néptánc oktatást. Ennek érezhető hatása volt (és van is) az együttes munkájára is, ma több mint 400 fiatal ismerkedik meg a legszebb magyar táncokkal, szokásokkal, dalokkal. 1991-ben a Városi Művészeti Iskola gyökeres változáson ment keresztül. A gyermekkorú táncosok részvételével létrejött az önálló néptánc tagozat. 2003-ban a Városi Művészeti Iskola néptánc tagozatának megszüntetésével egyidejűleg a Magyarok Öröksége Alapítvány létrehozta a Pesovár Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézményt, amely Százhalombattán, Érden, Diósdon, Ercsiben és Tárnokon is működik. 2013. január 1-jén pedig névváltozás történt, Pesovár Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola lettünk. Iskolánk nem véletlenül vette fel Pesovár Ferenc nevét, hiszen Ő kiemelkedő személyisége volt Mezőföld kutatásának. Városunk is e tájegység része, ezért törekszünk arra, hogy a nálunk tanuló gyerekekhez minél közelebb vigyük e sajátos kulturális örökséget. Növendékeink életkori sajátosságaiknak megfelelően ismerkednek meg a magyar népi játékokkal, táncokkal, és tudásukat színpadon (koreográfiai megfogalmazásban) mutatják be. Kiemelten fontos szerepet kap a közösségi nevelés, hiszen a gyerekek hosszú éveken keresztül egyazon közösséghez tartoznak. Kirándulások, néprajz gyűjtő utak, nyári táborozás, külföldi turnék teszik teljessé az iskolai életet.

2025-ben Szarvason a Gyermek Néptáncosok Szólótánc versenyének döntőjében díjazott szólistákkal

Az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület programjainak kiemelkedő eseménye a Gyermek Néptáncosok Országos Szólótánc Fesztiválja Szarvason. A két évente megrendezésre kerülő szólótáncverseny a Kárpát-medence legkiemelkedőbb gyermek és ifjúsági táncosait felvonultató seregszemle. A jelenlegi néptáncos szakma aktív felnőtt tagjai szinte kivétel nélkül itt tették meg az első lépéseket az országos ismertség és elismertség irányába.
Az idei évben közel 1200 produkcióból választott ki a zsűri 125-t, hogy megmutatkozhasson a szarvasi döntőben.
Ezek a szólisták akár egy egész estét is megtudnának tölteni bemutatójukkal. Most az előadás kiemelkedő részeként a Magyar Állami Népi Együttes táncművészeivel fognak jóérzésű táncos „vetélkedésbe” a színpadon.


Ajánló


Egy vagyonos üzletember hirdetést ad fel: néhai üzlettársa fiát keresi, szeretné tisztességesen, rengeteg pénzzel megjutalmazni. Billy bejelentkezik, mint jogos örökös,…

Isten eljön hozzánk, mert nagyon sok mondanivalója van. Megosztja gondolatait az elmúlt néhány tízezer év történéseiről és tapasztalatairól, válaszol az…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!