Program


Kodály Vonósnégyes

Kodály Vonósnégyes

Cseh est: Suk, Janáček, Smetana

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: április 11. csütörtök, 19:00

Suk: Meditáció a Szent Vencel című régi cseh himnuszra, op. 35a
Janáček: 2. vonósnégyes („Bizalmas levelek”)
SZÜNET
Smetana: 1. (e-moll) vonósnégyes („Az életemből”)

Kodály Vonósnégyes: Falvay Attila, Bangó Ferenc (hegedű), Tuska Zoltán (brácsa), Éder György (cselló)

A hazai és nemzetközi közönség jól ismeri a több mint öt és fél évtizedes múltra visszatekintő Kodály Vonósnégyest. Nevük a plakáton valódi garancia minőség és élmény tekintetében egyaránt. Bátran kijelenthetjük, hogy a zeneakadémisták alapította együttes a 20. századi magyar kamarazenei kultúra egyik méltán híres képviselője. A vonósnégyes egy különleges műfaj, mert valahol a szóló- és a zenekari játék között helyezkedik el. Szükség van szólistatudásra és felkészültségre, ugyanakkor feltétel a nagyobb fegyelem és alkalmazkodás. A tökéletes együttműködéshez a négy embernek össze kell csiszolódnia, így a próbafolyamat általában hosszabb, mint egy zenekari koncert esetében. Hangversenykörútjaik mellett számos lemezt rögzítettek, a Naxos lemezkiadó gondozásában jelentették meg Haydn és Beethoven összes vonósnégyesét, Schubert-ciklusokat, illetve Ravel, Debussy, Bartók és Kodály vonós darabjait. Az elismerő nemzetközi kritikák mellett a hazai kulturális élet is figyelemmel kíséri az együttes munkásságát: a Liszt- és Bartók–Pásztory-díj után 2022-ben Kossuth-díjjal jutalmazták a formációt. Ezen az estén három cseh zeneszerző művei hangzanak el, akik ugyan különböző generációhoz tartoznak, de mégis kortársnak tekinthetjük őket. Érdekesség, hogy születésük dátumai kerek évtizedekkel követik egymást: Bedřich Smetana 1824-ben, Leoš Janáček 1854-ben, Josef Suk pedig 1874-ben született. A koncertprogram különleges darabja Suk kompozíciója, aki – a zeneszerzés mellett – hegedűsként 40 évig aktív tagja volt a Cseh Vonósnégyesnek, így jól ismerte a formáció belső dinamikáját.

RENDEZŐ: Zeneakadémia Koncertközpont

 

SOROZAT: Kamarazene karnyújtásnyira

Ajánlatunk


Tavaly az Edinburgh Fringe Fesztiválon óriási kritikai és közönség sikert arató IMA újra látható a Müpa mellett felállított sátorban.

A funkos/funkys pop-rockban utazó Honeybeast nevéhez számtalan album, illetve sláger fűződik, melyek közül kiemelkedik A legnagyobb hős című 2014-es szerzemény, 24 milliós (!) kattintásszámmal.

Ajánló


A művész pályafutásának 30 éves évfordulóját ünnepli idén és a jubileumi turnéja keretében dupla koncertet ad Budapesten!

Frank Wildhorn musicalje és Homonnay Zsolt rendezése a nő örök, csábító szenvedélyességét, a férfi és a nő ösztönös és csillapíthatatlan…

A Müpa-beli koncerten balladák és tempósabb dalok, a legnagyobb slágerek közül huszonnégy szám csendül fel, ahogy eddig még soha: akusztikus,…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!