Program


Kodály Vonósnégyes

Kodály Vonósnégyes

Cseh est: Suk, Janáček, Smetana

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: április 11. csütörtök, 19:00

Suk: Meditáció a Szent Vencel című régi cseh himnuszra, op. 35a
Janáček: 2. vonósnégyes („Bizalmas levelek”)
SZÜNET
Smetana: 1. (e-moll) vonósnégyes („Az életemből”)

Kodály Vonósnégyes: Falvay Attila, Bangó Ferenc (hegedű), Tuska Zoltán (brácsa), Éder György (cselló)

A hazai és nemzetközi közönség jól ismeri a több mint öt és fél évtizedes múltra visszatekintő Kodály Vonósnégyest. Nevük a plakáton valódi garancia minőség és élmény tekintetében egyaránt. Bátran kijelenthetjük, hogy a zeneakadémisták alapította együttes a 20. századi magyar kamarazenei kultúra egyik méltán híres képviselője. A vonósnégyes egy különleges műfaj, mert valahol a szóló- és a zenekari játék között helyezkedik el. Szükség van szólistatudásra és felkészültségre, ugyanakkor feltétel a nagyobb fegyelem és alkalmazkodás. A tökéletes együttműködéshez a négy embernek össze kell csiszolódnia, így a próbafolyamat általában hosszabb, mint egy zenekari koncert esetében. Hangversenykörútjaik mellett számos lemezt rögzítettek, a Naxos lemezkiadó gondozásában jelentették meg Haydn és Beethoven összes vonósnégyesét, Schubert-ciklusokat, illetve Ravel, Debussy, Bartók és Kodály vonós darabjait. Az elismerő nemzetközi kritikák mellett a hazai kulturális élet is figyelemmel kíséri az együttes munkásságát: a Liszt- és Bartók–Pásztory-díj után 2022-ben Kossuth-díjjal jutalmazták a formációt. Ezen az estén három cseh zeneszerző művei hangzanak el, akik ugyan különböző generációhoz tartoznak, de mégis kortársnak tekinthetjük őket. Érdekesség, hogy születésük dátumai kerek évtizedekkel követik egymást: Bedřich Smetana 1824-ben, Leoš Janáček 1854-ben, Josef Suk pedig 1874-ben született. A koncertprogram különleges darabja Suk kompozíciója, aki – a zeneszerzés mellett – hegedűsként 40 évig aktív tagja volt a Cseh Vonósnégyesnek, így jól ismerte a formáció belső dinamikáját.

RENDEZŐ: Zeneakadémia Koncertközpont

 

SOROZAT: Kamarazene karnyújtásnyira

Ajánlatunk


A teremtő szellemű Philippe Herreweghe saját alapítású, világhírű műhelyeivel: a Collegium Vocale Gent kórusával és az Orchestre des Champs-Elysées zenekarával lép a Müpa színpadára. Mint közismert, repertoárja nem korlátozódik a szigorúan vett régizenére: Monteverditől Stravinskyig, Gesualdótól Dvořákig mindent vezényel, ami felkelti érdeklődését.

A világhírű lett mezzoszoprán, Elīna Garanča korunk egyik legkeresettebb operaénekese. Vokális teljesítményét és színészi alakításait Salzburgtól Bécsen és Párizson át New Yorkig a világ minden táján ünnepli a közönség.

Van a Bajza utca sarkán egy kis palota. A józsefvárosi Nagytemplom utcai bérházban pedig izgatott a készülődés. Pünkösdi Kató színinövendék a Csókos asszony címszerepét játssza. Ünneplik őt meg eljegyzését Dorozsmay Pista zeneszerzővel. A vőlegény azonban átmulatja az éjszakát, zálogba csapja a jegygyűrűket, és megszökik Rica Macával. A botrányos megcsalatás után érkezik Tarpataky báró, a híres mecénás. Katónak pedig dönteni kell: palota és gazdagság, csillogással kecsegtető siker vagy a szegényes bérházban eltöltött élet boldogságra vágyakozva. Zerkovitz Béla egyik legnépszerűbb, örökzöld, operettje csupa humor, szenvedély, szerelem, színház a békebeli Pestről, amikor olyan slágerek csendülnek fel többek között, mint az Asszonykám, adj egy kis kimenőt, az Éjjel az omnibusz tetején, a Gyere, te nímand, a Mi, muzsikus lelkek, valamint a műfaj és a darab emblematikus dala, a Van a Bajza utca sarkán... kezdetű sláger.

Ajánló


Godfrey Reggio, a kísérletező szellemű amerikai rendező 1982-ben készítette el Koyaanisqatsi című filmjét, amely az új iránt fogékony közönség köreiben…

ALESZJA POPOVA ÉS ARHANGLESZKI VLADIMIR TÁNCSTÚDIÓJA ÉVZÁRÓ BALETT GÁLA

Minden idők egyik legkedveltebb romantikus története, az ikonikus film sikeréhez méltó, musicalként születik újjá a Madách Színház színpadán.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!