Program


Kobayashi Kocsis bérlet / 4
3

Kobayashi Kocsis bérlet / 4

Carl Orff: Carmina burana
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. május 2. hétfő, 19:30

2022. május 2., hétfő, 19:30
Várható befejezés: 20:30
Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Kocsis bérlet / 4

Kobayashi
Carl Orff: Carmina burana

Molnár Ágnes szoprán
Horváth István tenor
Haja Zsolt bariton

Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Leánykara (karigazgatók: Sapszon Borbála és Sapszon Ferenc)
Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Kobayashi Ken-Ichiro

Orff középkori latin szövegeket feldolgozó, nagyszabású oratorikus kompozíciója a 20. század egyik legkedveltebb alkotása.
Népszerűsége a rockzenéével vetekszik – a párhuzam azért is indokolt, mert a Carmina burana rafináltan egyszerű, archaikus hatású új stílusának is meghatározó eleme a ritmus lüktetése. A téma a forgandó szerencse, a bor és a szerelem mámora. A karmester a Nemzeti Filharmonikusokhoz sok szállal kötődő, legendás japán mágus, Kobayashi Ken-Ichiro. Sokat ígérő estének nézünk elébe!

A Carmina burana eredetileg nem egy zenemű címe volt, hanem egy középkori (13. századi), főként latin, kisebb részben középfelnémet, ófrancia és provanszál nyelvű versgyűjtemény-kódexé, amelyet a bajorországi Benediktbeuern kolostorában találtak meg. A vándordiákok és szerzetesek vágánsdalaiból a német zeneszerző, Carl Orff (1895–1982) zenésített meg huszonnégyet 1935/36-ban írt, nagyszabású kantátájában. A mű zenei nyelvére jellemző egyfajta nyerseség, közvetlenség, egy elképzelt középkori stílus modernizálása. „Neo”-stílus tehát, amely mégis nagyon izgalmasan és fűszeresen új, akárcsak Stravinsky szintén akkoriban keletkezett számos neoklasszikus műve. Van a Carmina buranában valami mágikus is, ezt az ismétlések fontos szerepe nyomatékosítja. Különlegesen hatásos, hipnotizáló zene, amely sohasem téveszti el célját. Kobayashi Ken-Ichiro, az egykori budapesti karmesterverseny-győztes, a magyar közönség fél évszázados kedvence minden műfajban és stílusban izgalmasat nyújt, de a nagy apparátusú, monumentális oratorikus kompozíciókban mindig fokozottan elemében van. Így biztosak lehetünk benne, hogy karmesteri irányításával a Carmina burana delejező hatása is érvényesül majd.

Ajánlatunk


Az Őrült Nők Ketrece egy olyan hely, ahol mindenki az lehet, aki. Vagy épp az, aki lenni akar. És ha muszáj másnak mutatnod magad, mint aki vagy? Hit, remény, szeretet, munka, család, haza, tegnap, ma, holnap, én, te – és ketten együtt.

Mary Chase groteszk vígjátékának címszereplője egy több mint két méter magas, nagy fehér nyúl, akit Harveynak hívnak. Ez a Harvey, Elwood bácsi legjobb barátja, egyesek szerint nem is létezik, csak az ő fejében, de a valóságban mégis sok galibát és félreértést okoz.

A filmek és játékok zenéin alapuló koncertek Európa-szerte ismert specialistája, a francia Overlook Events a tavaly decemberi teltházas A Gyűrűk Ura legszebb dalai koncert után most a Harry Potter-filmek legemlékezetesebb zenéit bemutató műsorral tér vissza.

Ajánló


A belépőjegy tartalma a múzeum kiállításának megtekintését (végvári életpanoptikum, huszárbaba gyűjtemény, régi eszközök gyűjteménye, porcelánbaba gyűjtemény, csárda múzeum, lovas eszközök…

A legnagyobb slágerek Geszti Péter (és bolygónk) meghatározó korszakaiból, Rap+Az, zene+stand up, vidám időutazás, meglepő fordulatok, korszakos vendégek, és egyedülálló…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!