Program


Két Requiem - Orbán & Mozart / MINDENSZENTEK / Előhang 18:30
4

Két Requiem - Orbán & Mozart / MINDENSZENTEK / Előhang 18:30

Műsor:
Orbán György: Requiem
Mozart: Requiem, K. 626

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. november 1. szerda, 19:30

Két Requiem - Orbán & Mozart
MINDENSZENTEK

Mindenszentek (november 1.) és halottak napja (november 2.): két keresztény ünnep, amely nemcsak a hívőket, hanem a világi társadalom nagy részét is megérinti, hiszen mindkét emléknap az eltávozottakról szól: ilyenkor sokan gondolnak elhunyt szeretteikre, mások a múlandósággal néznek szembe. Mindenszentek estéjén hagyományosan hangversennyel tisztelgünk az ünnep előtt. Ezúttal két requiem hangzik fel: a magyar kortárs muzsika gyöngyszemét a klasszikus repertoár halhatatlan remeke követi. Az előadók a hazai és a külföldi zeneélet kiváló képviselői.

Az erdélyi születésű, ám 1979 óta Magyarországon élő Orbán György (1947), a Müpa 2023/2024-es szezonjában az évad zeneszerzője, a hazai kortárs zene kimagasló alakja, aki műveiben mindig közérthetőségre törekedett, különös affinitással fordulva a vokális műfajok felé, Requiemjétől tehát joggal várhat megszólító közvetlenségű élményt a zenehallgató. A Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny felkérésére 2004-ben komponált gyászmise „az év komolyzenei műve” kategóriában az Artisjus-díjat is elnyerte. Mozart Requiemje a zeneszerző hattyúdala, mely köré a titokzatos mozzanatokkal körített keletkezéstörténet és a befejezetlenség szőtt legendákat. Verdi megrázó gyászmiséje előtt nem született a zenetörténetben olyan mű, amely hasonló tisztasággal és nemességgel jeleníti meg az élettől búcsúzó ember drámáját. A Magyar Rádió Zenei Együtteseihez csatlakozó vokális szólistagárdából a szoprán Kristóf Réka a Virtuózok felfedezettje, a mezzoszoprán Láng Dorottya jelentős külföldi sikerek után vált a hazai közönség kedvencévé, az alt Szilágyi Szilvia a debreceni Csokonai Színház operaprodukcióinak rendszeres közreműködője. A tenor Rab Gyula a Magyar Állami Operaház magánékese, valamint a müncheni Staatstheater am Gärtnerplatz társulatának szólistája, az orosz basszus, Alekszej Kulagin pedig a 2022-es V. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny második helyezettje volt. A karmestert, Kovács Jánost pedig minden bizonnyal senkinek sem kell bemutatnunk, hiszen az ország valamennyi vezető szimfonikus zenekara élén találkozhattunk már vele.

Vezényel: Kovács János

Közreműködők:
szoprán - Kristóf Réka
mezzoszoprán - Láng Dorottya
alt - Szilágyi Szilvia
tenor - Rab Gyula
bariton - Alekszej Kulagin
Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara

Rendező: Müpa

Ajánlatunk


Az eutanázia kérdése az ókor óta foglalkoztatja a közvéleményt. Szókratész, Platón és Seneca is támogatta, de az orvostudomány megalapítója, Hippokratész például ellenezte. A kérdés, van-e joga az embernek beavatkozni saját halálának folyamatába, ma is heves vitákat vált ki.

Tavaly az Edinburgh Fringe Fesztiválon óriási kritikai és közönség sikert arató IMA újra látható a Müpa mellett felállított sátorban.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!