Program


Karácsony Lipcsében - 1723 A Nemzeti Filharmonikusok ünnepi hangversenye
6

Karácsony Lipcsében - 1723 A Nemzeti Filharmonikusok ünnepi hangversenye

Egy nappal szenteste előtt Vashegyi György vezényletével a Nemzeti Énekkar és a kamarazenekarrá átalakuló Nemzeti Filharmonikus Zenekar kiváló szólisták közreműködésével olyan Bach-műveket játszik, amelyek az időszakhoz kapcsolódnak.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. december 23. szombat, 19:30

KARÁCSONY LIPCSÉBEN - 1723
A Nemzeti Filharmonikusok ünnepi hangversenye

Műsor:
JOHANN SEBASTIAN BACH: Sehet, welch eine Liebe hat uns der Vater erzeiget, BWV 64
JOHANN SEBASTIAN BACH: Singet dem Herrn ein neues Lied, BWV 190
***
JOHANN SEBASTIAN BACH: Gloria in excelsis Deo, BWV 191
JOHANN SEBASTIAN BACH: D-dúr Magnificat, BWV 243

Kovács Ágnes szoprán
Balogh Eszter alt
Megyesi Zoltán tenor
Christian Immler basszus

Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Vashegyi György   

Zenei időutazás: karácsony Lipcsében, háromszáz évvel ezelőtt. De miért éppen akkor? Mert Johann Sebastian Bachot 1723 tavaszán nevezték ki a Tamás-templom karnagyává, és ez volt szolgálati idejének első jelentős ünnepe, amikor a város nyilvánosága előtt megmutathatta zeneszerzői tudását. Egy nappal szenteste előtt Vashegyi György vezényletével a Nemzeti Énekkar és a kamarazenekarrá átalakuló Nemzeti Filharmonikus Zenekar kiváló szólisták közreműködésével olyan Bach-műveket játszik, amelyek az időszakhoz kapcsolódnak.

A 64. kantátát (Sehet, welch eine Liebe hat uns der Vater erzeiget) 1723 karácsonyára komponálta Bach, a Singet dem Herrn ein neues Lied (BWV 190) újév napjára készült. A Gloria in excelsis Deo (Bach egyetlen latin szövegű egyházi kantátája, BWV 191) évszáma ugyan 1742, de illik a programba, hiszen ez is karácsonyi mű. Az első két alkotáshoz hasonlóan a Magnificat is 1723-ban keletkezett, eredetileg Esz-dúrban, ennek 1733-ban átdolgozott és D-dúrba transzponált változatát halljuk a koncerten. A Nemzeti Énekkar és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar tagjai számára izgalmas művészi tapasztalatnak ígérkezik a karácsonyi Bach-est, amelyen mindkét együttes a stíluskorszakhoz és a műfajhoz illőn csökkentett létszámmal lép pódiumra, a barokk zene korhű előadói gyakorlatában használatos kottaolvasási és interpretációs elveket alkalmazva a repertoárban évtizedek óta otthonos karmester, Vashegyi György vezényletével. Az est négy tapasztalt szólistája, a szoprán Kovács Ágnes, az alt Balogh Eszter, a tenor Megyesi Zoltán és a basszus Christian Immler olyan énekesek, akik már számos alkalommal léptek pódiumra Vashegyi György irányításával megvalósult régizenei produkciókban.

Ajánlatunk


A művész pályafutásának 30 éves évfordulóját ünnepli idén és a jubileumi turnéja keretében dupla koncertet ad Budapesten!

A fiatal Edmond Dantest a menyegzőjéről viszik el a rendőrök egy feljelentés alapján. If várának börtönébe kerül, ahonnan nincs visszatérés. A vád: kapcsolat az akkor száműzött Napóleonnal. A vád hazugságra épül, de Dantes már nem tudja bizonyítani igazát.

Ajánló


Tizenkét embernek kell döntenie egy ember sorsáról: bűnös vagy nem bűnös. De hogyan hozhat egyhangú döntést, hogyan találhatja meg a…

Lázár Ervin mesejátékát már számos változatban láthatták az író rajongó olvasói. Tévéjáték, könyv, vagy színházi formában, sőt egy generáció nevelkedett…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!