Program


Joshua Bell, Alan Gilbert és az NDR Elbphilharmonie
3

Joshua Bell, Alan Gilbert és az NDR Elbphilharmonie

Műsor:
Csajkovszkij: D-dúr hegedűverseny, op. 35
Mahler: V. (cisz-moll) szimfónia

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. november 9. csütörtök, 19:30

Joshua Bell, Alan Gilbert és az
NDR Elbphilharmonie


Izgalmas tények: a zeneirodalom egyik legnépszerűbb hegedűversenyét Csajkovszkij eredetileg Auer Lipótnak szándékozott ajánlani, a magyar virtuóz azonban visszautasította a mű megszólaltatását. Mahler életművének legnépszerűbb tétele, az V. szimfónia Adagiettója pedig valójában szerelmes „dal szöveg nélkül” későbbi feleségének, Alma Schindlernek. A versenymű és a szimfónia ezen az estén Európa egyik nagy múltú zenekara előadásában, világklasszis karmester vezényletével, korunk egyik legünnepeltebb hegedűművészének szólójával hangzik fel.

Csajkovszkij 1878-ban írta a fináléjában népzenei hatásokról is árulkodó Hegedűversenyt, melyet a szentpétervári konzervatórium veszprémi születésű tanára, Auer helyett végül Adolf Brodszkij mutatott be 1881-ben, Bécsben. Mahler V. szimfóniája 1901 és 1902 nyarán keletkezett, a zeneszerző életének nagy fordulatokat hozó időszakában, súlyos betegség után, bontakozó szerelem idején, így nem csoda, ha az öttételes mű által kifejezett lelkiállapotok a gyásztól a vallomásos lírán át a mámoros életigenlésig vezetnek. Az NDR Elbphilharmonie korábban az Észak-német Rádió Szimfonikus Zenekara nevet viselte, s alapítása, 1945 óta Hamburgban működik. Jelenleg az Elbphilharmonie rezidens együttese: a pompás Elba-parti palota az együttes otthona. Karmesterük, az amerikai Alan Gilbert 2019 óta áll az együttes élén, korábban a New York-i Filharmonikusok zeneigazgatójaként szerzett világhírnevet. A szintén amerikai Joshua Bell a világ egyik legnagyszerűbb hegedűvirtuóza, akit szoros szálak fűznek zeneéletünkhöz. Fellépett több budapesti zenekarral, számos magyar muzsikus kamarapartnere volt, többek közt Kocsis Zoltánnal is adott szonátaestet.

Vezényel: Alan Gilbert

Közreműködők:
hegedű: Joshua Bell
NDR Elbphilharmonie

Rendező: Müpa

Ajánlatunk


Az Őrült Nők Ketrece egy olyan hely, ahol mindenki az lehet, aki. Vagy épp az, aki lenni akar. De ha muszáj másnak mutatnod magad, mint aki vagy? Hit, remény, szeretet, munka, család, haza, tegnap, ma, holnap, én, te – és ketten együtt.

Minden idők egyik legkedveltebb romantikus története, az ikonikus film sikeréhez méltó, musicalként születik újjá a Madách Színház színpadán.

Ha sírva akar nevetni, ezt az előadást ne hagyja ki!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!