Program


Itáliai utazás: Baziliszkuszok

Itáliai utazás: Baziliszkuszok

A film három fiatalember, Francesco, Sergio és Antonio céltalan életét követi egy szegénység sújtotta kis basilicatai faluban. Mivel mindannyian munkanélküliek, az idejüket csavargással és csajozással töltik. Egy nap Antoniót a nagynénje megkéri, hogy kísérje el őt és unokatestvéreit Rómába.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. május 30. hétfő, 18:30

Itáliai utazás 2022

Tizenkét alkotás Olaszország legújabb filmterméséből és klasszikusaiból
2022. február 14. - 2022. június 22.

Ismét „Itáliai utazásra” hívjuk nézőinket az Urániába. Immár negyedik alkalommal hirdetijük meg az olasz tájakhoz, városokhoz kötődő vetítéssorozatunkat, amelyben új és klasszikus filmek segítségével, a Budapesti Olasz Kultúrintézet közreműködésével újból végigkalandozhatjuk az Appennini-félszigetet, és felfedezhetjük az olasz filmművészet fantasztikus értékeit.

Ezúttal néhány jellegzetes helyszínt emeltünk ki és ezek köré szerveztük a tizenkét vetítésből álló sorozat programját. Több filmmel is érintjük Rómát és környékét, megfordulunk Toszkánában, Emilia-Romagnában, Abruzzóban, ellátogatunk délre, Nápolyba, Basilicatába és Szicíliába. A válogatást több évforduló is alakította. Ahogy legutóbb Fellini, úgy most Pier Paolo Pasolini születésének századik évfordulójáról emlékezünk meg. Monica Vittit, aki tavaly novemberben töltötte be 90. évét, első nagy sikerével, A kaland című Antonioni-filmmel ünnepeljük. A tavaly elhunyt Lina Wertmüllertől, az első Oscar-jelölt rendezőnőtől pedig a Magyarországon alig játszott Baziliszkuszok című filmjével búcsúzunk. A sorozat filmjeiben Monica Vittin kívül olyan sztárokat láthatunk, mint Anna Magnani, Elio Germano vagy Toni Servillo. Lesznek vendégeink is: Paolo Genovese és a Alberto Rizzi filmrendezők egy-egy filmjüket kísérik el hozzánk. A vetítések előtt pedig az olasz film és kultúra szakértői tartanak bevezetőt. A filmeket eredeti nyelven, felirattal láthatják nézőink.

ITÁLIAI UTAZÁS: BAZILISZKUSZOK /  basilischi
olasz film, 85 perc, 1963
olasz nyelven, magyar felirattal

A film három fiatalember, Francesco, Sergio és Antonio céltalan életét követi egy szegénység sújtotta kis basilicatai faluban. Mivel mindannyian munkanélküliek, az idejüket csavargással és csajozással töltik. Egy nap Antoniót a nagynénje megkéri, hogy kísérje el őt és unokatestvéreit Rómába. Elfogadja az ajánlatot, és beiratkozik egy római egyetemre, hátrahagyva két barátját. Aztán mégis visszatér a faluba, kezdetben úgy tervezi, csak egy napra. De végül soha nem megy vissza Rómába, hanem barátait választja, és azt a helyet, ahol felnőtt, annak minden hátránya ellenére.

A Baziliszkuszok a tavaly, 93 éves korában elhunyt nagy olasz rendezőnő, Lina Wertmüller első játékfilmje, amelyet Magyarországon alig ismernek, csak filmklubokban vetítettek. Wertmüller volt az első nő, akit rendezői Oscar-díjra jelöltek (1976-ban a Világszép Pasqualino című filmért), és 2019-ben megkapta az akadémia életműdíját. A Baziliszkuszokat, amely címében játékosan a történet helyszínéül szolgáló régió nevére is utal, Fellini Bikaborjak című filmjéhez szokták hasonlítani, annak déli párdarabjaként. A film restaurálását Basilicata tartomány is támogatta, ezzel is tisztelgett a rendezőnő előtt, aki soha nem tagadta meg lucanai (basilicatai) származását.

Rendező: Lina Wertmüller
Szereplők: Antonio Petruzzi, Stefano Satta Flores, Sergio Ferranino

Az Itáliai utazás sorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.
Együttműködő pertnerünk a Budapesti Olasz Kultúrintézet.

Ajánlatunk


40 évvel első szegedi előadása után visszatér az István, a király!

Ahogy egy kritikusa írta: „Akinek nehéz a szíve, vagy csak melegségre vágyik, nézze meg ezt a darabot. Aki a nagy generáció tagja és képtelen megérteni az unokáját, vagy az ipszilon generációé, és kiborítják a nagyszülei, nézze meg ezt a darabot. Aki egyszerűen szereti a színházat, nézze meg ezt a darabot.”

Ajánló


Rádiós, a fiatal tudós a számítógépe tökéletesítésén dolgozik a padláson. Ide érkezik meg négy bolyongó szellem – Kölyök, Meglökő, Herceg…

A filmek és játékok zenéin alapuló koncertek Európa-szerte ismert specialistája, a francia Overlook Events a tavaly decemberi teltházas A Gyűrűk…

A mindennapjainkhoz hasonlóan sok humorral és persze sok aggodalommal megírt, lebilincselően izgalmas, rejtvényhez hasonló kortárs Lear-parafrázist Máté Gábor rendezi.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!