Program


Elfride Jelinek: Rohonc, avagy az öldöklő angyal
6

Elfride Jelinek: Rohonc, avagy az öldöklő angyal

Rohonc, 1945. március vége. A Batthyány-kastélyban bajtársi találkozót tartanak SS-főtisztek és vendéglátójuk, Bornemisza-Thyssen grófnő. A mulatozás hamarosan orgiába fordul, amelynek csúcspontján a most ide szállított kétszáz zsidó munkaszolgálatost egy juhakolba terelik és meggyilkolják.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2019. május 26. vasárnap, 19:00

1945 tavaszán a visszavonuló németek Burgenlandban akartak védvonalat kialakítani, hogy feltartóztassák az előrenyomuló szovjet csapatokat. A munkálatok elvégzésére 600 magyar munkaszolgálatost rendeltek oda, akiknek egy részét a rohonci Batthyány-kastély pincéjében szállásolták el. A kastély egyben a visszavonuló csapatok főparancsnokságának adott otthont.
A tulajdonosok (gróf Batthyány Iván és felesége Margit Thyssen-Bornemisza de Kászon et Impérfalva – aki egyébként a Hitlert támogató, dúsgazdag acélgyáros Thyssen leánya) 1945. március 24-én, közvetlenül húsvét előtt, virágvasárnap előestéjén nagyszabású bált, ún. „bajtársi ünnepet” tartanak a körzet náci előkelőségeinek a tiszteletére.
Evés, ivás, kisebb orgia, majd 11 óra körül a grófnő vezetésével 15-20 mulatozó sebtében felfegyverkezik, rövid időre elhagyják a bált; a vasútállomásra most érkező legújabb „szállítmányt” (180 csontsovány, összefagyott, éhező munkaszolgálatost) egy üres pajtába terelik, majd, az esti mulatság tetőpontjaként lemészárolják őket.
A kastély pincéjéből kivezényelnek 20 másik munkaszolgálatost, velük elföldeltetik a szerencsétleneket, majd őket is legyilkolják. Vissza a kastélyba, a mulatozás zavartalanul folytatódik… Néhány nap múlva az egész társaság elhagyja Rohoncot, a kastélyt felgyújtják, jönnek a szovjetek… 

Tragikomédia a nemzeti lelkiismeretről

Szereposztás:
1. Hírnök (A Grófnő I.)................................. Takáts Andrea
2. Hírnök (A Grófnő II.)................................ Angyal Anita
3. Hírnök (A Gróf)........................................ Pásztor Tibor
4. Hírnök (O. úr, szerető)............................. Földes Tamás
5. Hírnök (P. úr, szerető).............................. Boronyák Gergely
6. Hírnök (Riporter I.; Áldozat I.).................. Ponty Tamás
7. Hírnök (Riporter II.; Áldozat II.)................ Farkas Petra
8. Hírnök (Cseléd I.)..................................... Kozma Andrea
9. Hírnök (Cseléd II.).................................... Nyári Beáta
10. Hírnök (Lakáj; Fővadász)....................... Bakó Krisztián

Fordító: Halasi Zoltán
Díszlet, jelmez: Húros Annamária
Zene: Kákonyi Árpád
Koreográfus: Bokor Attila
Hang, fény: Paddi Balázs
A rendező munkatársa: Varsányi Szabolcs
RENDEZTE: Vas-Zoltán Iván

16 éven felülieknek!

Ajánlatunk


Az Őrült Nők Ketrece egy olyan hely, ahol mindenki az lehet, aki. Vagy épp az, aki lenni akar. És ha muszáj másnak mutatnod magad, mint aki vagy? Hit, remény, szeretet, munka, család, haza, tegnap, ma, holnap, én, te – és ketten együtt.

A mindennapjainkhoz hasonlóan sok humorral és persze sok aggodalommal megírt, lebilincselően izgalmas, rejtvényhez hasonló kortárs Lear-parafrázist Máté Gábor rendezi.

Tizenkét embernek kell döntenie egy ember sorsáról: bűnös vagy nem bűnös. De hogyan hozhat egyhangú döntést, hogyan találhatja meg a közös nevezőt egy teljesen különböző emberekből álló társaság, akik még a szavak jelentésében sem tudnak megegyezni egymással?

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!