Program


Egressy Zoltán: Portugál

Egressy Zoltán: Portugál

A Portugál az elmúlt évek legsikeresebb kortárs magyar színdarabja. Film is készült belőle, több nyelvre lefordították, volt olyan év, amikor hat színház is egyidejűleg műsorán tartotta.
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. július 31. hétfő, 20:00

Erdélyi Hét – Erdélyi magyar színházak bemutatkozása

Egressy Zoltán: Portugál
A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház előadása

Szereposztás:

Masni – Sosovicza Anna
Bece – Fodor Alain Leonard
Kocsmáros – Bartha Boróka
Retek – Moșu Norbert-László
Pap – Faragó Zénó
Csipesz – Kolozsi Borsos Gábor
Jucika – Máthé Annamária
Sátánné – Tamás Boglár
Feleség – Szilágyi Míra

Dramaturg: Máthé Barbara
Zeneszerző: Ila Gábor
Jelmeztervező: Pál Alexandra
Rendező: Tóth Árpád

Vannak helyek, ahol áll az idő. Ezeken a helyeken is élnek emberek, olyanok, mint te, vagy én. Áll bennük az idő. Persze, vannak vágyaik, álmaik, mégis valahogy megrekedtség van a lélekben. Lecsúszott, kisiklott, gödör fenekén tengődő életek. Kapaszkodók nélkül. De mélyen, a lélek valamely eldugott sikátorában még ott pislákol halványan egy szikra. Az életrevalóság szikrája, a megoldások szikrája, az álmok szikrája, az elvágyódás szikrája ez, az elindulásé, az elutazásé.

Irgácson is áll az idő. A helyi kocsma az egyetlen közösségi tér, találkozások helye. E kocsma lakói, e megrekedt közösség tagjai, mind-mind várnak valamire, vágynak még, de a tettek rendre elmaradnak. Az ex rendőr, az állandóan részeg feleség, a kicsi pénzért bármire hajlandó helyi „business man”,  a hitét vesztett pap, a fiatal lány, aki már nem reméli a szerelmet, az anya, aki a kocsmát vezeti, az elvált nő, akinek a gyerekét agyba-főbe veri a volt férj. Emberek, akik magukba süllyedtek. Akik az alkohol ködös sötétjébe temetkeztek. Akik csak a szavak szintjén hoznának változást, akik a tehetetlenség csapdájában tengődnek… Aztán belép a kocsma ajtón egy reménysugár, egy jelző fény, egy alkalom, egy lehetőség, egy felébredés, egy kiút, egy megújulást sejtető szikra… De vajon igaz ebből bármi is? A remény létezik még? A hit visszatér a lélekbe? Az idő rozsdás fogaskereke elkezd végre kattogni? Létezik az út, amely elvisz innen bennünket? Elérünk valaha oda, ahol mindig süt a nap? Láthatjuk az óceánt, ami összenőtt az éggel? Eljutunk valaha Portugálba? Vagy a hiú ábrándok visszalöknek minket önmagunk sötét csapdájába?

Az előadás ebben a megrekedt idősíkbeli kocsmában játszódik. Mi, a nézők nem szemlélői vagyunk a történéseknek, hanem részesei, mert olykor mi magunk is ebben a megállt időben, ebben az alkoholgőzös világban, a saját tehetetlenségünk csapdájában élünk…

A mű Egressy Zoltán képviseletében a Proscenium Szerzői Ügynökség Kft. engedélyével kerül bemutatásra.

Ajánlatunk


A művész pályafutásának 30 éves évfordulóját ünnepli idén és a jubileumi turnéja keretében dupla koncertet ad Budapesten!

A Monte Cristo grófja egy igazi, nagy ívű, romantikus musical Dumas regénye alapján. Szerelem, intrika, bosszú, szenvedély Szomor György dalaival, Pozsgai Zsolt átdolgozásában. Emberi drámák, sorsok, a jó és a rossz megítélése, ami olykor nem is olyan egyszerű.

zenés party két részben

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!