Program


Díjátadó gála | Faust, az elkárhozott • Magyar Táncművészek Szövetsége | Pécsi Balett

Díjátadó gála | Faust, az elkárhozott • Magyar Táncművészek Szövetsége | Pécsi Balett

1983 óta, a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre születésnapján, április 29-én ünnepli a világ „A Tánc Világnapját”.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: április 29. hétfő, 18:30

A Magyar Táncművészek Szövetsége – a Nemzeti Táncszínházzal együttműködve – már hosszú évek óta gálaestet rendez a táncművészet legnagyobb ünnepén, amelynek keretében kerülnek átadásra a Magyar Táncművészek Szövetsége szakmai díjai. Ugyancsak ezen az estén kerül sor az Imre Zoltán Alapítvány, és az Ifj. Nagy Zoltán Alapítvány díjainak átadására is. A gálaesten, a díjátadásokat követően – többek között, „2023 legjobb alkotója” díját elnyert koreográfus előadása kerül bemutatásra.

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!

Faust, az elkárhozott

„Amikor megtudtam, hogy a Pécsi Nemzeti Színház műsorára tűzte a “Faust, az elkárhozott” c. táncdrámámat, izgatottan vártam a bemutató időpontját. Ugyan a mű elhangzott 2016-ban a MÜPA-ban és a pécsi Kodály Központban, amire 22 évet vártam, de az igazi színházi bemutató most volt 2023-ban.

A színpadi cselekmény és a zene a színházi térbe koncentrálódott, így sokkal hatásosabb lett a sokféle művészeti kifejezési eszköz céltudatos használatával.

A táncosok a tánccal, színészi játékkal, arcmimikával, teljes szívükkel-lelkükkel, emberi mivoltukkal mindent megtesznek a mű mondanivalójának megjelenítéséért. Vincze Balázs koreográfiája, a színpadi díszletek, jelmezek, világítás-és hangtechnika kitűnően szolgálják Goethe örökérvényű gondolatait.

Az eredmény döbbenetes élmény, aktualitása a tánc nyelvén is tökéletesen megmutatkozik.

Így az előadás minden várakozásomat felülmúlta. Boldog vagyok, hogy egy ilyen minőségű előadás született!

Ilyen színházi élményről csak álmodozhattam 27 évig, de megérte kivárni.

Kívánom, hogy a Pécsi Nemzeti Színház és a Pécsi Balett minden évben hasonló színházi élménnyel ajándékozza meg a közönséget!” Dubrovay László zeneszerző

„Nagy megtiszteltetés és felelősség egy kortárs zeneszerző mesterművéhez elsőként koreográfiát készíteni. Dubrovay László Faustja monumentális, szinopszisa aprólékosan részletezett, elképesztően színes, a zenemű szinte tánc nélkül is vizualizálható. Ez bizonyos szempontból segített, de ugyanakkor extra feladat elé is állított, hiszen a saját elképzeléseimet úgy kellett összhangba hoznom a zeneszerzőjével, hogy végül a kettőnk víziója eggyé váljon. A Pécsi Balett repertoárjának visszatérő szereplői a nagy klasszikusok mellett a kortárs magyar zeneszerzők művei. Számos alkalommal dolgoztam már én is kortárs szerzővel, csakhogy akkor a koreográfiai folyamat részeként íródott a zene. Most nem én diktáltam, de örömmel léptem be Laci bácsi világába, mert hihetetlenül izgalmas, szenvedélyes és dinamikus. Személyisége legalább annyira inspirált, mint Faust bolyongása, szerelmei és pokoljárása. Óriási öröm számomra, hogy ezt a nagyszabású táncdrámát anyaszínházunk, a Pécsi Nemzeti Színház közönsége is megtekintheti a 2023/24-es évadban.

Vincze Balázs rendező-koreográfus

 

Zeneszerző: Dubrovay László Kossuth- és Erkel-díjas Érdemes művész, a Nemzet Művésze
Díszlet- és jelmeztervező: Molnár Zsuzsa
Dramaturg: Molnár Zsuzsa, Uhrik Teodóra Kossuth-díjas, Liszt-díjas Érdemes művész
A koreográfus asszisztense: Ujvári Katalin Harangozó-díjas, Kovács Zsuzsanna
Rendező-koreográfus: Vincze Balázs Harangozó-díjas Érdemes művész

Felvételről közreműködik a Szent István Filharmonikusok, vezényel Záborszky Kálmán Kossuth- és Liszt-díjas, kiváló művész

Faust: Molnár Zsolt Harangozó-díjas
Mefisztó: Koncz Péter
Istenúrfi: Balogh Csongor
Margit: Karin Iwata
Afrodité: Frank Edina
Fehér angyalok: Pintér Rebeka, Tuboly Szilárd
Fekete angyalok: Rónaki Nina, Szabó Márton
Ikarosz: Matola Dávid
Plutus: José Blasco Pastor
Bálint, Margit testvére: Matola Dávid
Nimfák: Horváth Réka Annamária, Karin Iwata, Pintér Rebeka, Reetta Riikonen, Rónaki Nina, valamint Andrasics Alexa a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium növendéke
Alvilági nép / Világi nép: Horváth Réka Annamária, Karin Iwata, Reetta Riikonen, Domján Kristóf, Matola Dávid, Varga Máté, valamint Andrasics Alexa és Nagy Natália, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium növendékei

A produkció a 2023/24-es évadban a Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház együttműködésében jön létre. Az ősbemutató a Müpa szervezésében valósult meg 2016-ban a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében.
A Faust, az elkárhozott című táncdráma felújítását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. 

Ajánlatunk


A kamarazenekari művekből szemezgető Concertino sorozat ezúttal északra tartó zenei expedíciót indít.

1958, nyara – Éktelen drága gyémántot hoznak a Minneapolis City Bankba. Egy notórius fegyenc megszökteti magát, hogy lecsapjon a kőre, közben beszáll mellé a kretén haverja, a szélhámos csaja, meg egy... karbantartó. Elcserélt személyazonosságok, titkolt tervek, szerelmi háromszögek, és egy város, ahol lassan a díszpolgár is gengszter. Ludwig herceg gyémántja pedig csak arra vár, hogy valaki, végre, lopja már el.

Ajánló


Beethovennel a szabadban – 2024 július A Nemzeti Filharmonikusok koncertsorozata Martonvásáron

Az a zenekar, amelyet Kobayashi Ken-Ichiro életében először vezényelt szülőhazája határain kívül, az a budapesti MÁV Szimfonikus Zenekar volt. 2024.…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!