Program


Cimbalom és tárogató 2021 / VILÁGRASZÓLÓ

Cimbalom és tárogató 2021 / VILÁGRASZÓLÓ

A Világraszóló minifesztivál az elmúlt nyolc évben bemutatta az évezredes múltú cimbalom előzményeit, rokonait, a hangszert tökéletesítő és a modern tárogatót megalkotó Schunda Vencel József munkásságát, és azt is, hogy a cigányzene, a klasszikus műfajok és a folk mellett az elmúlt évtizedekben milyen új utak nyíltak meg ezen instrumentumok előtt a jazzben, etnojazzben, világzenében, kortárs kompozíciókban - a pódiumbeszélgetés szintén…  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. november 28. vasárnap, 19:00

Cimbalom és tárogató 2021 / VILÁGRASZÓLÓ

A Világraszóló sorozat 2013 óta évről évre mélyíti ismereteinket a cimbalomról és a tárogatóról, erről a két hungarikum hangszerről pódiumbeszélgetésekkel, kiállításokkal, vetítésekkel. A minifesztivál keretében tartott koncerteken az is nyilvánvaló, hogy nemcsak sokrétű múltja, de szép jövője is van a hangszereknek, amelyeknek a széria kilencedik évadában széleskörű jelenük és legújabb lehetőségeik tárulnak fel: szerteágazó használatuk nép- és világzenében, etnojazzben, improvizációs helyzetekben.

A Világraszóló minifesztivál az elmúlt nyolc évben bemutatta az évezredes múltú cimbalom előzményeit, rokonait, a hangszert tökéletesítő és a modern tárogatót megalkotó Schunda Vencel József munkásságát, és azt is, hogy a cigányzene, a klasszikus műfajok és a folk mellett az elmúlt évtizedekben milyen új utak nyíltak meg ezen instrumentumok előtt a jazzben, etnojazzben, világzenében, kortárs kompozíciókban - a pódiumbeszélgetés szintén ez utóbbit járja körül. Az alkotóerejük teljében lévő cimbalmosok ugyancsak azt tanúsítják, hogy a hangszer legújabb irányai szerteágazók, és messzire vezethetnek, főleg az improvizációs jazzben. Mindezt az esti koncert is alátámasztja, amelyen mintegy összegzésként a sokszínű jelen szól majd. Ion Curtean moldáv származású, Magyarországon élő virtuóz cimbalomművész klasszikus zenei darabok mellett román népzenét is előad, a délszláv zene és az etnojazz megjelenik Borbély Mihály tárogatójátékában, az improvizáció pedig fontos részét képezi a koncertsorozat állandó házigazdája, Balogh Kálmán, valamint a sokoldalú fiatal cimbalomművész, Szabó Dániel játékának is. A koncerten Berecz András előadásában görög és kis-ázsiai gyűjtések alapján összeállított műsort is hallhatunk majd.

Közreműködők:
Borbély Mihály: tárogató
Balogh Kálmán, Ion Curtean, Szabó Dániel: cimbalom
György Mihály: gitár, buzuki
Mihó Attila: hegedű
Papp Endre: brácsa
Bognár András: nagybőgő
Dés András: ütőhangszerek
Berecz András: ének

Rendező: Müpa

Ajánlatunk


Budapest, 2024. október 10. – A Piero Barone, Ignazio Boschetto és Gianluca Ginoble alkotta világhírű olasz pop-opera trió, az IL VOLO, egy felejthetetlen koncerttel tér vissza Budapestre, hogy elvarázsolja a magyar közönséget az MVM Dome színpadán, 2024.10.10-én.

A művész pályafutásának 30 éves évfordulóját ünnepli idén és a jubileumi turnéja keretében dupla koncertet ad Budapesten!

zenés családi roadmovie 10-től 100 éves korig

Ajánló


A valaha volt legjobbnak tartott Queen-show érkezik egy felejthetetlen koncertre! Több ez, mint nosztalgia: a számtalanszor díjazott és méltatott, világhírű…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!