Program


BUDAPESTI BEMUTATÓ - PÉCSI BALETT 60 – JUBILEUMI EST • Pécsi Balett

BUDAPESTI BEMUTATÓ - PÉCSI BALETT 60 – JUBILEUMI EST • Pécsi Balett

Az iszonyat balladája ikonikus előadása az együttes történetének, amelynek eredeti koreográfiája, az eredeti jelmezekkel minden jubileumon felújításra került. A Pécsi Balett alapításának 60. évfordulójára, teljesen új koncepcióval állítjuk színpadra Az iszonyat balladája című emblematikus darabunkat a kortárs tánc nyelvén.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. október 6. szerda, 19:00

BUDAPESTI BEMUTATÓ - PÉCSI BALETT 60 – JUBILEUMI EST • Pécsi Balett

Az iszonyat balladája

Eck Imre Szokolay Sándor zeneművére készített koreográfiájával mutatkozott be a Pécsi Balett társulata első hivatalos premierjén, 1961. január 3-án a Pécsi Nemzeti Színházban. Az iszonyat balladája ikonikus előadása az együttes történetének, amelynek eredeti koreográfiája, az eredeti jelmezekkel minden jubileumon felújításra került. A Pécsi Balett alapításának 60. évfordulójára, teljesen új koncepcióval állítjuk színpadra Az iszonyat balladája című emblematikus darabunkat a kortárs tánc nyelvén. Az emberi kapcsolatok feszültségét, egymás megértésének hiányát, a hatalom lehetőségeit és az egymásra fordított figyelem eredményeként elérhető győzelmet, egy félelmektől szabadabb világ lehetőségét szeretnénk megmutatni a jelenlegi társulat táncnyelvén és karaktereivel. A koreográfiát Zachár Lóránd táncművész, koreográfus készíti, munkatársa Vincze Balázs, az önálló Pécsi Balett alapító igazgatója, művészeti vezetője. A Pécsi Balettet mindig is jellemző nyitottság és innovatív szemlélet jegyében a jelmeztervezésre Kozarics Viktor pécsi alkotót kértük fel, akinek ez az első táncszínházi munkája professzionális balettegyüttessel. Vincze izgalmas színházi látásmódja, különleges színpadi víziói, Zachár sajátos világképe, dinamikus és progresszív táncnyelve, Kozarics egyedi kosztümjei, valamint a Pécsi Balett kiemelkedő tehetségű táncművészei együtt alkotják meg  Az iszonyat balladájának 21. századi változatát. 

Több mint balett - FILMPREMIER

A jubileum alkalmából egy dokumentumfilmet is készíttettünk, amely megszólaltatja a jelen és a múlt meghatározó alakjait: táncművészeket, alkotókat, munkatársakat, vezetőket, alapító tagokat. Ebben a formában, személyes történetek bemutatásával szeretnénk közel hozni a művészt a nézőhöz, így dokumentálva a pillanat művészetét az utókornak, hogy megőrizzük a múltat a jövőnek. A Több, mint balett – a Pécsi Balett 60 éve címmel elkészült film a Pécsi Balett 60 évén átívelő dokumentumfilm, mely a múltidézés mellett leginkább a mára koncentrál. Megismerhetjük azokat a művészeket, akik nélkül ma a Pécsi Balett nem lenne az, ami. Mellékszálként öt fiatal balettművész “mindennapjait” mutatjuk be, az ő történetükön keresztül pedig nemcsak egy új darab elkészülésébe, hanem a balett világában bejárható különböző életutakba is betekintést nyerünk.

Az iszonyat balladája
Zeneszerző: Szokolay Sándor Kossuth- és Erkel-díjas Érdemes és Kiváló művész
Jelmeztervező: Kozarics Viktor
Dramaturg: Uhrik Teodóra Kossuth- és Liszt-díjas Érdemes művész
A koreográfus asszisztense: Ujvári Katalin Harangozó-díjas
A koreográfus munkatársa: Vincze Balázs Harangozó-díjas Érdemes művész
Koreográfus: Zachár Lóránd Harangozó-díjas

Előadják:
Karin Iwata, Marina Pérez Ahedo, Frank Edina, Kis Jana Luca, Rónaki Nina, Balogh Csongor, José Blasco Pastor, Koncz Péter, Matola Dávid, Molnár Zsolt Harangozó-díjas, Szabó Márton, Varga Máté

Több mint balett - a Pécsi Balett 60 éve
A filmet a FILMING IN PÉCS stábja készítette.
Rendező: M. Nagy Richárd HSD.
Executive producer: Urbán Ernő
Szakmai vezető: Uhrik Teodóra
Forgatókönyvíró, rendezőasszisztens: Fiszter Ferenc
Vezetőoperatőr: Wenhardt Dániel
Producer: Farkas Adrienn
Főszerkesztő: Hajdú Zsófia
Zene, hangmérnök: Nagy Bálint
Vágó: Marosy Roland
Fővilágosító: Oláh László
Gyártásvezető: Müller-Takács Nikolett
Szerkesztő: Nádorné Sasvári Bernadett
Operatőrök: Figler Armand, Fiszter Ferenc, Paplauer Tamás Őrs, Reisz Dániel, Szabó Dániel, Varga Tamás
Grafikus: Bordás Melinda
Sminkmester: Mester Luca
Colorist: Fiszter Ferenc

Az iszonyat balladája a Pécsi Balett Nonprofit Kft. és a Pécsi Nemzeti Színház Nonprofit Kft. együttműködésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

A Több mint balett című film az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg.

Ajánlatunk


Schiller szenvedélyektől szétrobbanó darabjában örök ellentétpárok csapnak össze: a kötelesség és a szabadság, a hatalomvágy és az erkölcsi tisztaság, a megfelelési kényszer és önmagunk vállalása, az önzés és a szerelem.

Ajánló


A kubai mulatók forró, szivarfüstös éjszakáinak sztárja, a kubai nép elsőszámú kedvence, a HABANA SOCIAL CLUB zenekar a 2024-es világkörüli…

A valaha volt legjobbnak tartott Queen-show érkezik egy felejthetetlen koncertre! Több ez, mint nosztalgia: a számtalanszor díjazott és méltatott, világhírű…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!