Program


"Bál az udvarnál"- előadás - báli szezon a királyi palotában

"Bál az udvarnál"- előadás - báli szezon a királyi palotában

Bál az udvarnál - Kovács Dóra előadása a 19. század báli szezonjáról

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: február 13. vasárnap, 16:00

"Bál az udvarnál"- előadás - báli szezon a királyi palotában

Báli előadásunkon a régi fővárosi bálok, udvari bálok hangulatát idézzük meg. Azokról a korokról mesélünk majd, mikor a főúri családok féltve őrzött ékszerei, drágakövek ragyogtak az udvari bálok alkalmával a hölgyeken és az urak bársony-és aranybrokát mentéin, kócsagtollas forgóin. Az udvari élet legfontosabb társasági eseménye a hivatalos udvari bál volt, nem sokkal az uralkodó újévi köszöntése után. Az udvarnál minden évben megrendezték a kisebb, „bál az udvarnál”ünnepséget is. A Monarchia idején a budai udvari bálok sok esetben megelőzték a bécsieket.

Pest-Budán már a 18. században is rendeztek farsangi mulatságokat. Híresek voltak a reformkor báljai is. Vízkereszt napján kezdték el hivatalos tevékenységüket a bálrendezők. A 19. század közepén két attilás, vagy frakkos fiatalember virágcsokorral a kezében jelent meg a lányos háznál, hogy átadja a báli meghívót. A fővárosi jelmezestélyeken apródok, dominók, Don Quijoték, Hungáriák, Minervák, Theodora császárnők táncoltak. A háromkirályok napjától húshagyó keddig tartó mámoros farsangi időszakban minden megtörténhetett, új szerelmek szökkentek szárba, fiatal lányok várták, hogy bemutassák őket a főúri társaságban.

Jegyeket kérjük előre megváltani!

Termeinkben maszk viselése kötelező.

Ajánlatunk


Hello, WMN! Élet. Kult. Ember – Élőben a színpadon! Rendhagyó beszélgetős este a WMN alkotóival és meghívott vendégeikkel.

Ajánló


Napjaink egyik legnépszerűbb tenorja, Andrea Bocelli 2022. október 15-én a Papp László Budapest Sportarénában ad koncertet!

Adrien Lepage kicsit más, mint a többiek. Bukdácsol az iskolában, nemigen barátkozik, ám egy nap rátalál élete értelmére, a dobolásra...

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!