Program


"Bál az udvarnál"- előadás - báli szezon a királyi palotában

"Bál az udvarnál"- előadás - báli szezon a királyi palotában

Bál az udvarnál - Kovács Dóra előadása a 19. század báli szezonjáról

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. február 13. vasárnap, 16:00

"Bál az udvarnál"- előadás - báli szezon a királyi palotában

Báli előadásunkon a régi fővárosi bálok, udvari bálok hangulatát idézzük meg. Azokról a korokról mesélünk majd, mikor a főúri családok féltve őrzött ékszerei, drágakövek ragyogtak az udvari bálok alkalmával a hölgyeken és az urak bársony-és aranybrokát mentéin, kócsagtollas forgóin. Az udvari élet legfontosabb társasági eseménye a hivatalos udvari bál volt, nem sokkal az uralkodó újévi köszöntése után. Az udvarnál minden évben megrendezték a kisebb, „bál az udvarnál”ünnepséget is. A Monarchia idején a budai udvari bálok sok esetben megelőzték a bécsieket.

Pest-Budán már a 18. században is rendeztek farsangi mulatságokat. Híresek voltak a reformkor báljai is. Vízkereszt napján kezdték el hivatalos tevékenységüket a bálrendezők. A 19. század közepén két attilás, vagy frakkos fiatalember virágcsokorral a kezében jelent meg a lányos háznál, hogy átadja a báli meghívót. A fővárosi jelmezestélyeken apródok, dominók, Don Quijoték, Hungáriák, Minervák, Theodora császárnők táncoltak. A háromkirályok napjától húshagyó keddig tartó mámoros farsangi időszakban minden megtörténhetett, új szerelmek szökkentek szárba, fiatal lányok várták, hogy bemutassák őket a főúri társaságban.

Jegyeket kérjük előre megváltani!

Termeinkben maszk viselése kötelező.

Ajánlatunk


Az Őrült Nők Ketrece egy olyan hely, ahol mindenki az lehet, aki. Vagy épp az, aki lenni akar. És ha muszáj másnak mutatnod magad, mint aki vagy? Hit, remény, szeretet, munka, család, haza, tegnap, ma, holnap, én, te – és ketten együtt.

„Nem fiatalok. Nem szépek. Nem hibátlanok. De ma este színpadra lépnek, és le sem engedjük őket, míg nem marad – alul semmi!”

Ajánló


„Hegedűs a háztetőn… valahol mind azok vagyunk. Megpróbálunk egy letisztult dallamot kicsalni, miközben egyensúlyozunk, hogy ne szegjük nyakunkat. Nem könnyű!”

Ezt a darabot irodalmunk tényleges szereplői és azok sorsa ihlették. A részleteket azonban sokhelyütt a szerzők és a műfaj igényei…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!