Program


A MAGYAR KLASSZIKUS ZENE NAPJA In memoriam Kocsis Zoltán

A MAGYAR KLASSZIKUS ZENE NAPJA In memoriam Kocsis Zoltán

Elhangzanak többek között Ligeti György és Dubrovay László művei.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. május 30. kedd, 19:30

A MAGYAR KLASSZIKUS ZENE NAPJA
In memoriam Kocsis Zoltán


Kocsis Zoltán hagyományt teremtett azzal, hogy születésnapján minden évben koncertet adott jótékony célra, muzsikus társait, barátait invitálva közös kamarazenélésre. Ezt a szép hagyományt elevenítette fel – először 2021-ben – az általa közel két évtizeden át vezetett Nemzeti Filharmonikus Zenekar, valamint alma matere, a Zeneakadémia, és keresztelték el május 30-át a magyar klasszikus zene napjának.

Műsor:
Dubrovay László: VI. („Tavaszi”) szimfónia   
Ligeti György: Concert Romanesc     
***
Claude Debussy – Kocsis Zoltán: Images (oubliées), L. 87
Weiner Leó: Magyar népi táncok – szvit,  op. 18   

Közreműködik: Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Káli Gábor

Kocsis Zoltán tiszteletreméltó szokása volt, hogy születésnapján, május 30-án minden évben jótékonysági hangversenyt adott. Ezt a hagyományt elevenítette fel egykori együttese, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és hajdani alma matere, a Zeneakadémia, amikor 2021-ben közösen megalapították A magyar klasszikus zene napját. A hangversenyek Kocsis születésnapján a hazai komolyzene és annak alkotói előtt tisztelegnek – részben azzal a nem titkolt céllal is, hogy új magyar klasszikus zeneművek születését ösztönözzék.

VI. („Tavaszi”) szimfóniáját Dubrovay László 2009-ben eredetileg koncertfúvószenekarra írta, utóbb azonban megszültetett a szimfonikus változat is – ezt hallhatjuk most. Ligeti György fiatalkori opusa, a Concert Romanesc (1951) egyszerre tanúskodik a pályakezdő zeneszerző lelkesedéséről a román népzene, és tiszteletéről Bartók művészete iránt. Debussy 1894-es sorozata, az Images (oubliées) nem magyar alkotás, ám részben azzá lett, mikor Kocsis Zoltán az eredetileg zongorára írt három tétel közül a két szélsőt kongeniális módon zenekarra hangszerelte (a középső tétel, a Sarabande hangszerelését Ravel készítette el 1923-ban). A ciklus megszólaltatásával Kocsis sokszor megcsodált univerzális tudása előtt hajtunk fejet. Weiner Leó Magyar népi táncok ciklusa nemcsak eleganciájával ejt rabul, de arra is emlékeztet, hogy a magyar zenekultúrának sok még a tennivalója Weiner munkássága körül, amelynek a két kortárs óriás, Bartók és Kodály művei árnyékában máig kevesebb figyelem jut. A koncert karmestere, a fiatal magyar dirigenstársadalom kiemelkedő tehetségű tagja, Káli Gábor az utóbbi években idehaza és külföldön egyaránt jelentős sikereket arat.

Ajánlatunk


A tengerparti szálló valójában családi villa, aminek tulajdonosával meghitt viszonyba keveredik. Egy szép napon a rendező felesége elhatározza, hogy meglátogatja férjét ebben a sokat dicsért panzióban. Rögtönözni kell! Villámgyorsan „létrehoznak” egy szállodát..

Budapest, 2024. október 10. – A Piero Barone, Ignazio Boschetto és Gianluca Ginoble alkotta világhírű olasz pop-opera trió, az IL VOLO, egy felejthetetlen koncerttel tér vissza Budapestre, hogy elvarázsolja a magyar közönséget az MVM Dome színpadán, 2024.10.10-én.

Rádiós, a fiatal tudós a számítógépe tökéletesítésén dolgozik a padláson. Ide érkezik meg négy bolyongó szellem – Kölyök, Meglökő, Herceg és Lámpás – az igazi hősök, akiket kihagytak a mesékből. Itt szeretnének találkozni a Révésszel, aki elviszi őket egy távoli csillagra, az „örökre szépek” bolygójára, ahol végre otthonra lelhetnek..

Ajánló


A „Csirbiri” koncerten a filmkoncert zenei anyagából hallható válogatás, amely csokorba fogja Halász Judit egyedülálló pályafutásának legnépszerűbb alkotásait.

Kevesen remélték már, de 2024. június 1-jén sokak álma válik valóra. Egy nagykoncert erejéig összeáll egy korszak emblematikus együttese, a…

Boris Eifman / ifj. Johann Strauss A PYGMALION-HATÁS Balett két felvonásban

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!