Program


A halhatatlan kedves / MATINÉKONCERTEK

A halhatatlan kedves / MATINÉKONCERTEK

Negyed évezrede született a zenetörténet legnagyobb felforgatója, Beethoven, aki szétrobbantotta a klasszikus formákat, és előkészítette a romantikát. Ötvenhat évet élt, de művei tanúsága szerint mindig lázongó, ifjú lélek maradt. Nem csoda, hogy a Müpa is a fiatalokat invitálja délelőtti beszélgetős hangversenyeire.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2020. február 16. vasárnap, 11:00

2020. február 16. vasárnap 11:00 — 13:00

    Beethoven: f-moll („Appassionata”) szonáta, op. 57 - I. tétel
    Beethoven: A távoli kedveshez, op. 98
    Beethoven: Esz-dúr („Les adieux”) szonáta, op. 81a - részletek
    Beethoven: C-dúr („Razumovszkij”) vonósnégyes, op. 59, No. 3 - I. és II. tétel

Ludwig van Beethoven szenvedélyes ember volt, nem csoda, hogy zenéje is tele van érzelemmel, indulattal. Leginkább „passzionátus” műve a melléknevében is Appassionatának nevezett zongoraszonáta, a műfaj egyik nagyszabású, virtuóz remekműve. A szenvedély az emberi kapcsolatteremtés kísérőjelensége. A kapcsolatokkal Beethovennek, a kivételes szellemnek és konfliktusokban gazdag életű, „nehéz embernek” sok baja akadt - szerelemmel, barátsággal egyaránt. A szerelmet idézi meg az egybekomponált romantikus dalsorozatokat előlegező A távoli kedveshez című ciklus, a barátságot pedig a Les Adieux szonáta.
A hangverseny amellett, hogy megrajzolja a szerelemben, barátságban egyaránt szenvedélyes Beethoven portréját, „mellékesen”, az életmű középső - érett, megállapodott - alkotókorszakából is ízelítőt kínál: ennek művei szólalnak meg ez alkalommal, s ennek egyik kimagasló képviselője a kifinomult ízlésű bécsi orosz nagykövet, Andrej Kirillovics Razumovszkij gróf megrendelése nyomán keletkezett három kvartett, melyből az utolsó, C-dúr vonósnégyes két tételét halljuk, az Accord Quartet tolmácsolásában.

Az előadás előtt, 9.45-10.30 óráig Ráhangoló címmel ingyenes interaktív, játékos foglalkozást tartunk, amelyre az előadásra jeggyel rendelkező iskolai csoportokat, illetve iskolás korú egyéni jelentkezőket várunk. Előzetesen jelentkezni legkésőbb az előadást megelőző szerda éjfélig lehet a csip@mupa.hu címen, a résztvevők létszámának és életkorának megadásával. A foglalkozást, amely hatéves kortól ajánlott, minimum 6 főnek tartjuk meg.

Korosztály: 10-14 év

Közreműködők:
ének: Kolonits Klára
műsorvezető: Fazekas Gergely

Accord Quartet:
hegedű: Mező Péter, Veér Csongor
brácsa: Kondor Péter
gordonka: Ölveti Mátyás

Ajánlatunk


Pintér Béla és Társulata: A Sehova Kapuja

Janikovszky – lánykori nevén Kucses – Éva tizenkét és tizennyolc éves kora között, 1938-tól 1944-ig vezette a naplóját. Negyedik naplófüzetének borítóján ceruzával írva ez áll: „Kizárólag az utókor számára.”

félig mese félig musical 9-99 éves korig, két részben

Ajánló


Mindenkivel megeshet – mármint ha nő, és elmúlt annyi...

Tizenkét embernek kell döntenie egy ember sorsáról: bűnös vagy nem bűnös. De hogyan hozhat egyhangú döntést, hogyan találhatja meg a…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!