Program


Oded Tzur Quartet (USA)

Oded Tzur Quartet (USA)

„Oded Tzur tenorszaxofonos sötéten ragyogó második albumán a tettvágy találkozik a Zen nyugalmával.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. február 24. szombat, 20:00

Vakmerő kvartettjének dinamikája tökéletesen adja vissza a folyamatosan változó történetmesélés szándékát. Tzur, aki az indiai klasszikus zene tökéletes ismerője, ‘a lopakodás építésze’, aki az alapoktól kezdve hihetetlen aprólékossággal építi fel motívumait. Békessége, nyugalma néhol szinte dübörög; ahogy elindítja és befejezi Single Mother című darabját, vulkánt sejtet az óceán fenekén. Tzur, aki a mikrotonalitást kutatja, s akinek játéka a visszafogottság és a türelem mintapéldája, s akinek kirobbanásai így még inkább megdöbbentőek, egyedülálló hangon szólal meg, és hangszerének úttörő dimenziókat és mélységet ad.”

Carlo Wolff, Downbeat Magazine az Oded Tzur Quartet Translator's Note című lemezéről (2017. Enja Records)

A New York-i székhelyű szaxofonos, zeneszerző és zenekarvezető, Oded Tzur a történetmesélés művészetéből ihletet merítve keresi az ősi és a modern zenei hagyományok közötti kapcsolatokat. Az Enja Records kiadásában 2015-ben és 2017-ben megjelent két albuma – melyek nyomán zenéjét az „új típusú swing” jelzővel illették – rendkívüli erős kritikai elismerést váltott ki Japánban, Dél-Afrikában, Európában, Oroszországban és az Egyesült Államokban. Improvizációinak egyedülálló nyelvén előadott „zenei történetmesélése” során Tzur a halk szakaszok és a drámai crescendók erőteljes kontrasztjai közti különös utazásra csábítja hallgatóit.

A 2000-es évek Tel-Aviv-i jazz-színteréről érkező Oded Tzur, aki előbb a klasszikus szaxofonjáték mesterének Gersh Geller professzornak volt tanítványa, számos zenei stílus terén folytatott igen alapos tanulmányai révén alapozta meg saját zenei hátterét meg. Az improvizatív zene iránti fokozott kíváncsisága vezetett oda, hogy felfedezze az indiai klasszikus zene ősi művészetét, amely aztán munkásságának központi témájává vált. Tíz évet áldozott arra, hogy egy új szaxofon-játéktechnikát alakítson ki – melyet a szakirodalom később „köztes ösvény” névvel illetett – annak érdekében, hogy egy olyan nyugati hangszerrel, mint a szaxofon, arra a különleges kilátásokkal kecsegtető útra léphessen, hogy azon mikrotonalitáson alapuló indiai zenét játszhasson.

2007-ben Tzur bekerült a Rotterdami Világzenei Akadémián indított indiai zenei programba, ahol ő volt az első szaxofonos, aki a legendás indiai fuvolás, Pt. Hariprasad Chaurasia tanítványa lehetett. Chaurasia elegáns frazírozása, spirituális mélysége és mesteri ritmikája döntő befolyással volt a szaxofonos zenéjére. A hosszú munka során Tzurnak számtalan alkalommal kellett a Chaurasia által az indiai bambusz fuvolán, a bansurin eljátszott dallamokat a szaxofon nyelvére átfordítania. A mester bonyolult stílusát követve Tzur technikája olyannyira kifinomult, hogy a nemzetközi szaxofonos közösség figyelmét is felkeltette. Sydney-től San Fransisco-ig egyre több szaxofonos szerzett tudomást Tzur technikájáról és annak lehetséges alkalmazásáról. Több kulcsfontosságú intézménytől is, mint amilyen a londoni Trinity College of Music, a koppenhágai, vagy az amszterdami konzervatórium, felkérést kapott arra, hogy előadásokat tartson a témában.

2011-ben Tzur New Yorkba költözött, ahol megalapította az Oded Tzur kvartettet. Ezzel a lépésével zeneszerzői munkásságának látókörébe az indiai klasszikus zene univerzuma mellé bekerült a jazz is. Megalakulása óta a kvartett Európában és az Egyesült Államokban egyaránt igen aktív, s számos turnén nyűgözte le közönségét. Az Enja Records gondozásában megjelent mindkét albumuk – Great River (2015) és Translator's Note (2017) – élénk kritikai elismerést kapott, s Tzurt a kortárs jazz színtér egyedi hangú alakjainak sorába emelte.

Közreműködik:
Oded Tzur - tenorszaxofon
Nitai Hershkovits - zongora
Petros Klampanis - nagybőgő
Amir Bresler - dob

Kérjük Önöket, hogy az Opus Jazz Clubba váltott jegy mellé ne felejtsenek el asztalt foglalni!
Asztalt jeggyel, internetes jegyváltás esetén utalványazonosítóval rendelkező vendégeinknek tudunk foglalni.
Az asztalfoglalásokat legkésőbb 20 óráig tudjuk fenntartani!
Közvetlenül koncertkezdés előtt történő jegyvásárlásnál vendégeink a meglévő asztalokat érkezési sorrendben foglalhatják el.

Telefon
+36 1 216 7894

Ajánlatunk


Sir Kenneth MacMillan / Liszt Ferenc – John Lanchbery MAYERLING Balett három felvonásban

zenés családi roadmovie 10-től 100 éves korig

Janikovszky – lánykori nevén Kucses – Éva tizenkét és tizennyolc éves kora között, 1938-tól 1944-ig vezette a naplóját. Negyedik naplófüzetének borítóján ceruzával írva ez áll: „Kizárólag az utókor számára.”

Ajánló


Egy szállodai szoba a helyszín, ahol két jó barát, két fiatal háziorvos fergeteges legénybúcsúra készül. Alex, a hűséges cimbora gondosan…

Richard Wagner PARSIFAL Színpadszentelő ünnepi játék három felvonásban, német nyelven, magyar angol és német felirattal

A fiatal Edmond Dantest a menyegzőjéről viszik el a rendőrök egy feljelentés alapján. If várának börtönébe kerül, ahonnan nincs visszatérés.…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!