Program


Morális nyugtalanság (Persona non grata, 2005) - MÜPAMOZI

Morális nyugtalanság (Persona non grata, 2005) - MÜPAMOZI

Persona non grata (2005) Morális nyugtalanság - A lengyel film fél évszázada

lengyen nyelven, magyar felirattal

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. április 24. hétfő, 19:00

Első ránézésre politikai krimi, igaz, vér nélkül. A létezett szocializmusban még egy oldalon álló lengyel és orosz diplomata érdekei egy katonai beszerzés ügyében erősen ütköznek. Második ránézésre a film inkább személyes dráma. Egy megöregedett és megözvegyült diplomata elveszettsége az apró összeesküvésekben, a már másként forgó világban. Annak felismerése, hogy változnak az idők, az érdekek. Talán az erkölcsök is. De van egy harmadik, rejtett vonulata is. Krzysztof Zanussi 2005-ös filmje a másfél évtizeddel korábban lezajlott rezsimváltás túlélőiről is mesél. Hiszen a vasfüggöny leomlása után is éltek, dolgoztak, működtek azok, akik előtte forgatták a dolgok kerekét. Mert a fordulat minden látványossága ellenére sem létezhet tabula rasa, a történetek, az emberi viszonyok folytatódnak. A maguk módján. És a múlt fel-felböffen.
A meghasonlott diplomatát a kiváló Zbigniew Zapasiewicz alakítja. Ez volt utolsó filmszerepe. Partnere - egyben a film társproducere - Nyikita Mihalkov orosz filmszínész, rendező. Erős páros. Két férfi - közös múlttal. Megosztott és meg nem osztott emlékekkel. Össze- és szétsodorta őket a történelem, és ördögien nehéz megmondani, kapcsolatukban mi az, ami valódi, ami nem pusztán álarc. Zanussi most sem mond le a morális vizsgálatról. Így tett már a Védőszínekben is. Végső igazság nincs. Az élet nemi úton terjedő halálos betegség - mint egyik filmjének címe mondja.

A sorozat a Lengyel Intézet Budapest együttműködésével valósul meg.

Alkotó:

Krzysztof Zanussi: rendező

Közreműködik:

Réz András: házigazda

Ajánló


1905. Elárverezik a párizsi Operaház teljes hajdani berendezéseit. Többek között egy csillárt, amely a kikiáltó szerint egy máig sem…

Minden idők egyik legkedveltebb romantikus története, az ikonikus film sikeréhez méltó, musicalként születik újjá a Madách Színház színpadán.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!