Program


MÁV Lukács/5. ZA 2016.

MÁV Lukács/5. ZA 2016.

Pergolesi: Stabat Mater
Haydn:A Megváltó hét szava a keresztfán

 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. április 11. kedd, 19:00

Mondok Yvette (szoprán); Dobi-Kiss Veronika (alt); Megyesi Zoltán (tenor); Rácz István (basszus)

Nemzeti Énekkar (karigazgató: Antal Mátyás)

MÁV Szimfonikus Zenekar

Vezényel: Csaba Péter

A MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenyének műsora a Nagyhét, a passiók időszakának szellemiségéhez igazodik. A Nagypéntek drámája, Jézus Krisztus kereszthalála a maga szörnyű tragédiája mellett azt a reményteli üzenetet hordozza, hogy Isten fia önként vállalt halálával az egész emberiséget megváltotta bűneitől. Ez a dráma a kereszténység elterjedése óta számtalan művészi alkotást ihletett. Költői művek, regények, festmények, szobrok és nem utolsósorban zeneművek sokasága foglalkozik a témával. Giovanni Baptista Pergolesi (1710-1736) a barokk zene fénykorában vetette papírra utolsó művét, a Stabat Matert. A szöveg Jacopone da Todi, a középkorban élt szerzetes költeménye, amely Jézus édesanyjának gyászát, fájdalmát, illetve a megváltásba vetett hitét írja le. A szöveget később még sokan megzenésítették. Joseph Haydn (1732-1809) Cádiz spanyol város egyik temploma számára komponálta A Megváltó hét szava a keresztfán című művét. A hét „szó” valójában hét mondat, amelyet Krisztus mond a keresztfán, halála előtt. Az eredeti mű csak zenekarra íródott (a nagyheti elmélkedés kísérőzenéje gyanánt), Haydn azonban később elkészítette a szöveges változatot is, amelyet 1796-ban mutattak be Bécsben. A mű hét lassú tételből áll, mégsem tűnik megterhelőnek a hallgatása – ebben is megmutatkozik Haydn zsenialitása.

Rendező:

MÁV Szimfonikus Zenekar

 

Ajánlatunk


A zenében a historizmus nemcsak azt jelenti, hogy korabeli hangszerek kópiáin szólalnak meg régi művek: olykor azt is, hogy az előadók felelevenítenek egy olyan szokást, amelynek több évszázada hódoltak a zenekedvelők.

A 60 perces angol nyelvű túrák mindennap háromszor (13:30, 15:00, 16:30) indulnak. Időszakosan olasz, francia, spanyol, német és magyar nyelvű túrák is elérhetőek. Jegyár: 9000 Ft Próbák ideje alatt a nézőtér nem látogatható. Előadások idején az épületlátogatás szünetel.

A musicalben árva gyerekek egy csapata kószál a háborús front kellős közepén. Egy békés hajlékra vágynak, ahová behúzódhatnak éjszakára. És természetesen egy jó falatra. Ha nem kapnak ételt, akkor elcsenik maguk. De ugyan ki tudna haragudni rájuk? Csak túl akarják élni a háborút. Ma, amikor milliók kényszerültek elhagyni otthonukat, ez is döbbenetesen ismerős üzenet.

Ajánló


A 60 perces angol nyelvű túrák mindennap háromszor (13:30, 15:00, 16:30) indulnak. Időszakosan olasz, francia, spanyol, német és magyar nyelvű…

Egy szállodai szoba a helyszín, ahol két jó barát, két fiatal háziorvos fergeteges legénybúcsúra készül. Alex, a hűséges cimbora gondosan…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!