Program


Európai Hidak-barokk est

Európai Hidak-barokk est

Francesco Durante: A-dúr concerto, „La Pazzia”
Francesco Geminiani: d-moll concerto grosso, „La Follia"
Georg Philipp Telemann: Don Quijote-szvit, TWV 55:G10
Domenico Scarlatti: A-dúr sinfonia, No. 1
Domenico Sarro: a-moll concerto furulyára, No. 11
Luigi Boccherini: Szimfónia, Op.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. szeptember 28. csütörtök, 19:45

Az Európai Hidak fesztivál barokk koncertjén együtt nevethetünk Don Quijotéval, őrült táncot lejthetünk a Fesztiválzenekarral, és a megszólaló dallamokon keresztül a bőrünkön érezhetjük a mediterrán napsugarakat. 

A kivételes zenei intelligenciájú brit karmester, Jonathan Cohen az évad során kétszer vezeti a BFZ barokk együttesét – először „őrült spanyol” hangulatban. Hallhatjuk Geminiani kompozícióját, a La Folliát; a folia eredetileg egy őrülten izgatott, gyors és szenvedélyes termékenységi tánc volt, majd valódi kultúrák közötti híddá nőtte ki magát. Több mint százötven zeneszerző használta ezt a motívumot: a spanyol, az olasz, a brit, a német, sőt a skandináv kultúrában is utat talált magának.

Szintén őrületként fordíthatjuk Durante La Pazzia című versenyművének címét. Az olasz szerző, aki szinte csak egyházi zenét írt, Alessandro Scarlattihoz hasonlóan Nápolyban alkotott a spanyol hódoltság idején – ekkor született a koncerten elhangzó darabja is.

Telemann szvitje főhősén keresztül kapcsolódik a spanyol kultúrához. A hihetetlenül termékeny német zeneszerző, aki több művet írt, mint Bach és Händel együtt, Don Quijote történetének megkomponálásával tisztelgett Cervantes nagysága előtt. Amit várhatunk a burleszktől: humor, jókedv és a zenei történetmesélés legmagasabb foka.

A koncert második fele csupa ínyencséget tartogat. Domenico Scarlatti a csembaló virtuóza volt, a spanyol udvarban elszigetelve szinte csak erre a hangszerre komponált, de ahhoz is remekül értett, hogy zenéjével szinte azonnal magával ragadja a közönséget. Erre számíthatunk a félidő nyitányaként megszólaló rövid, de ünnepélyes bevezetőjét (sinfoniáját) hallgatva is, melyben a vonósok egy csembalóval és egy lanttal egészülnek majd ki.

Scarlattihoz hasonlóan Boccherininek is választott otthona volt Spanyolország, 26 éves korától a madridi udvar zeneszerzője volt, s némi kitérő után ott is halt meg, igen rossz körülmények között. A csellóvirtuóz szerző rengeteget tett a vonósnégyes műfajának fejlődéséért, s bár a leggyakrabban ezeket a darabjait játsszák, a Fesztiválzenekar barokk együttese egy kuriózumot, egyik szimfóniáját szólaltatja meg. A művet hallgatva szinte érezzük az arcunkon a nap melegét, finomság, könnyedség és optimizmus árad belőle. Domenico Sarro is inkább operáiról híres, mint versenyműveiről, igazi ritkaságként csendül fel tehát ezen a koncerten olykor mesés hangulatú, máskor szívszorító a-moll furulyaversenye.

Ajánlatunk


Ezt a darabot irodalmunk tényleges szereplői és azok sorsa ihlették. A részleteket azonban sokhelyütt a szerzők és a műfaj igényei alakították.

MŰSOR: BRAHMS: d-moll zongoraverseny, op. 15 SOSZTAKOVICS: 10. szimfónia, op. 93 Elisabeth Leonskaja zongora Vezényel: Keller András

Ajánló


Az ezeregy éjszaka az egyik legismertebb és legcsodálatosabb mese az egész világirodalomban. Páratlanul gazdag és színes történet szerelemről, hűségről, örök…

Egy francia kisvárostól pár kilométerre, egy magányosan álló hegyvidéki házban játszódik a történet. A család a külföldön tanuló Susanne, a…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!